Filmu "Kraljev govor" četiri Oscara

Sinoć je u Los Angelesu održana ceremonija dodjela nagrada Oscar za najveća dostignuća u svijetu filma u protekloj godini. Večer je pripala filmu “Kraljev govor” koji je pobrao Oscare za najbolji film, Tom Hopper za režiju, David Seidler za scenarij te Colin Firth za ulogu britanskog kralja Georga VI koji se bori s mucanjem.

Za najbolju glavnu žensku ulogu Oscara je dobila Natalie Portman za glumu u filmu “Crni labud”. Oscari za najbolje sporedne uloge dodijeljeni su Christianu Baleu i Mellisi Leo, oboje za glumu u filmu “Borac”.

Film “Kraljev govor” temelji se na istinitom događaju: kako je britanski kralj George VI prebrodio mucanje i inspirirao čitavu svoju zemlju tijekom Drugog svjetskog rata.

Oklijevanje, koje se čuje na arhivskoj snimci govora emitiranog 1939. iz Buckinghamske palače, daje samo naznaku toga koliko je teško bilo kralju Georgeu VI govoriti u javnosti zbog mucanja, koje mu je bilo problem čitavog života. I prije nego što se našao na prijestolju i u središtu pažnje javnosti, nakon abdikacije njegovog brata Edwarda VIII., svaki pokušaj terapije je rezultirao neuspjehom sve dok njegova supruga Elizabeth – predstavljajući se izmišljenim prezimenom Johnson – nije pronašla otrcani studio Australca Lionela Loguea.

Helena Bonham Carter glumi Elizabeth – kasniju Kraljicu majku – dok oskarovac Geoffrey Rush tumači ulogu prilično nekonvencionalnog, ali na koncu uspješnog terapeuta Loguea.

“Dio Lionelove metode bio je: ‘liječim tebe kao osobu, ne tebe kao Kralja’, i ustrajao je na toj razini jednakosti. Trebalo je jako puno terapije da bi vojvoda od Yorka, a kasnije kralj George VI, odbacio svoju kraljevsku masku i otkrio tko je on ustvari kao osoba,” kaže Geoffrey Rush.

Rush kaže da je, kad bi ga pitali o čemu film govori, odgovarao: o dvojici sredovječnih muškaraca koji postanu prijatelji. No, dodaje da je producentima rekao da to ne stave na plakate za film jer ga nitko neće doći gledati.

Colin Firth glumi monarha koji je, prije nego što je upoznao Loguea, imao vrlo malo iskustva s prijateljstvom, što zbog svog mucanja, a što zbog svog položaja u društvu. Firth vjeruje da, kolikogod to bilo čudno, film „Kraljev govor“ iznosi univerzalnu priču.

“Znam da je smiješno reći tako nešto o članu kraljevske obitelji kad nitko od nas ne zna niti uopće ne može znati kakav je to osjećaj. Ali, mislim da se radi o pitanjima koja mogu biti primijenjena na bilo koga; ova priča je samo prigodan način da se to ispriča. Izoliranost je univerzalna tema; nije bitno ni koliko si blizak svojoj obitelji, niti koliko imaš dobrih prijatelja, niti koliko je savršen tvoj brak … većina ljudi nema sve to nego samo ponešto. Ako govorimo o komunikaciji koja nije savršena, onda ispričajmo to kroz čovjeka za koga je ona traumatična. Ako se muškarci rezerviranošću štite od intimnosti, onda pogledajmo čovjeka koji nije bio samo rezerviran nego su ga štitili i visoki zidovi, titule, protokoli. Gotovo možemo sve to smatrati metaforama za barijere koji svi postavljamo prema drugima,” kaže Colin Firth.

Scenarij Davida Seidlera temelji se na iscrpnim istraživanjima i iskazima u prvom licu, uključujući i neobjavljene dnevnike Lionela Loguea, otkrivene samo nekoliko tjedana pred početak snimanja.

U filmu još glume: Guy Pierce kao Georgeov brat Edward, Michael Gambon kao njihov otac, George V, te Timothy Spall koji glumi Winstona Churchilla. Film je režirao Tom Hooper, a glazbu je skladao Alexandre Desplat. [Glas Amerike]