Treba izraditi strategiju za povratak Hrvata u BiH

Koordinacija nevladinih organizacija treba u u najskorije vrijeme izraditi strategiju za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, zaključeno je na okruglom stolu “Povratak, opstanak ili ponovni odlazak?“, održanom u Banjoj Luci u organizaciji Zajednice prognanih Hrvata i povratnika u RS.

Rečeno je i da je preduvjet povratka zapošljavanje, obnova infrastrukture putne i elektro mreže te da se ta pitanja moraju rješavati s entitetske, a ne lokalne razine.

“Želja za povratkom je pojačana, jer su mnogi prognanici otišli u mirovinu, riješili egzistencijalne probleme, pa čak imaju i viška sredstava koje bi investirali u nekadašnja domicilna prebivališta“, jedan je od zaključaka skupa.

“Tražimo pod pokroviteljstvom EU pokretanje projekta kojim bi se istražila novija povijest čime bi došli do jedne, a ne tri istine, što bi omogućilo izradu normalnih udžbenika, ali i smanjilo sve prisutna međunacionalna osvetnička huškanja“, navodi se u jednom od stavova s ovog skupa.

Neophodno je provesti, zaključeno je, i informativnu kampanju izvan BiH, kojom bi se prognanicima pojasnile procedure i prava vezana za povratak. U tom smislu smatra se da treba podržati izdavanje dvotjednika čiji je suizdavač i Koordinacija NVO, koji bi se distribuirao u svim zemljama regije, a bavio bi se problemima prognanika i povratnika.

“Potrebno je da Koordinacija NVO u najskorije vrijeme izradi strategiju za povratak Hrvata u BiH“, zaključeno je, između ostalog, na ovom skupu.