Financial Times: Inzkova intervencija podiže tenzije između Hrvata i Bošnjaka

Odluka Valentina Inzka, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, da poništi rješenje Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru čelnika FBiH mogla bi podići tenzije između Bošnjaka i Hrvata, piše Neil MacDonald, dopisnik iz Beograda uglednog “Financial Timesa”.

“Njegova intervencija, koja je donesena usred najveće političke krize u toj zemlji u proteklom desetljeću, prijeti da izazove tenzije između Hrvata i Bošnjaka”, piše “Financial Times”.

Dopisnik lista opisuje situaciju u BiH pojasnivši da se hrvatski narod podijelio na dvije opcije. Jedne predvode HDZ i HDZ 1990, koja je, kako ističe, desnije orijentirane hrvatske stranke, a drugi su oni koji pristaju na dogovor sa Bošnjacima koji odražava trenutno stanje.

“Mnogo Hrvata želi otcjepljenje od FBiH i formiranje trećeg entiteta. Ali ima i onih Hrvata koji su lojalni BiH i koji podržavaju veću centralizaciju zemlje i to je gledište koje imaju i susjedna Hrvatska, kao i dužnosnici EU-a”, navodi “Financial Times”.

Objašnjava se da je Inzko odluku donio kako bi omogućio određenu legalnu izvjesnost i sprečavanje totalne anarhije u FBiH. “Kroz održavanje koalicije bez prohrvatski orijentiranih stranaka Inzko pokušava spriječiti etnički motiviranu opstrukciju i pokušava vratiti zemlju na put europskih integracija”, navodi list uz pojašnjenje da Inzko prijeti sankcijama političarima koji “opstruiraju integraciju zemlje ka EU zbog uskih etničkih interesa”, te da, iako su svi u BiH načelno za EU, ne mogu postići dogovor o načinu funkcioniranja zemlje.

Drugi dio BiH prema “Financial Timesu” je RS, koja je, kako se navodi, u zadnjih pet godina vratila veći dio ranije izgubljene autonomije i radije bi nastavila postojati samostalno nego da ostane u BiH. [Nezavisne.com]