Kukan o Inzkovoj odluci: To nije potez koji je mnogo pomogao

OHR-ova suspenzija odluke Središnjeg izbornog povjerenstva nije mnogo pomogla i da je krajnje vrijeme da bude izabran novi šef europske delegacije u Bopsni i Hercegovini, rekao je šef izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom Eduard Kukan, čiju izjavu prenosi Srna.

“To nije potez koji je mnogo pomogao. Krajnje je vrijeme da visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izabere novog šefa europske delegacije u BiH”, rekao je Kukan u Europskom parlamentu na panelu na kojem predstavljeni ekonomski potencijali kantona Sarajevo, kao i Sarajavo biznis foruma.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack je, govoreći o Inzkovoj odluci, izjavila kako je SDP u početku napravio veliku grešku, što, po njezinoj procjeni, nije bilo u skladu s Ustavom.

“U početku je bila velika greška SDP-a, koja je bila, rekla bih, takva da nisu bili u skladu s Ustavom. Sada izgleda kao da su malo popustili, i kao da drugi žele više nego što zaslužuju ili više nego što mogu uzeti”, rekla je Doris Pack, govoreći na panelu, prenosi Srna.

Doris Packe je naglasila da su u BiH izabrani političari koji nisu u stanju riješiti problem.

“Vaš problem sastoji se u tome da ste izabrali političare koji nisu u stanju riješiti problem. Mnogi misle da smo mi ti koji ćemo ga riješiti. Ali, to nije moguće, mi nemamo te instrumente, mi možemo samo vas moliti, pomoći, ali rješenje je na vama”, rekla je Pack.

U nedjelju, međutim, na skupu Briselski forum, uoči Inckove odluke, jedan visoki direktor u Europskoj komisiji rekao je da je Bruxellesu važno ”samo da vlast koja sa formira provodi evropske reforme”, a da je sve drugo stvar dogovora.