Francuska se u Maliju bori protiv onih koje je naoružavala u Libiji!

francuzi-mali“Francuska se u Maliju bori s onima koje je u Libiji naoružavala protiv Gadafijeva režima kršeći embargo UN-ova Vijeća sigurnosti”, izjavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru za rusku televiziju objavljenom na krajnjem istoku, čije su dijelove objavile i ruske novinske agencije.

Po njegovim riječima, iste skupine bore se u Siriji protiv režima predsjednika Bašara al-Asada. “Žalosti me što naši partneri ne mogu prestati fiksirati se na neku točku na karti i steći cjelovit uvid u regiju”, dodao je Lavrov, piše Večernji list.

Francuska je intervenirala u Maliju na zahtjev vlasti u Bamaku, kao odgovor na islamističku ofenzivu prema jugu u siječnju.

Sjever Malija je od početka 2012. pod kontrolom naoružanih džihadskih skupina, čime je postao baza Al Kaide u islamskom Magrebu (AQMI).

Lavrov je već kritizirao dopremu francuskog oružja pobunjenicima koji su se borili s režimom Moamera Gadafija, upozorivši na naopako “tumačenje” UN-ove rezolucije kojom se odobrava uporaba sile za zaštitu civilnog stanovništva.

Rusija, stalna članica UN-ova Vijeća sigurnosti, bila je suzdržana tijekom glasovanja o Libiji u ožujku 2011. koje je omogućilo međunarodne zračne udare na Gadafijeve snage i na koncu pad režima.

No Moskva je poslije neumorno isticala da je opseg NATO-ovih zračnih udara na libijska postrojenja izlazio iz okvira UN-ove rezolucije.