Francuzi srušili libijski Galeb proizveden u Mostaru

Francuski zrakoplov srušio je libijski ratni zrakoplov iznad Misrate, izvjestio je američki ABC News na svojim interentskim stranicama. Radi se o prvom kršenju zabrane leta iznad Libije. Kako navodi ABC, srušen je zrakoplov tipa Galeb. Taj se tip zrakoplova proizvodio u tvornici SOKO u Mostaru, a u vrijeme Jugoslavije izvozio se u Libiju.

Gadafijevi tenkovi još su u srijedu pod okriljem noći ponovo ušli u Misratu. Stanovnici govore da se događa »pokolj«, s tenkovima i topništvom koji razaraju zgrade te sa snajperistima koji nasumice pucaju po ljudima. Reuters prenosi da su snage lojalne Gadafiju zauzele luku te tako zatočile tisuće radnika iz Egipta koji žele napustiti zemlju

Savezničke snage u četvrtak su i petu su noć zaredom napale oklopne snage Moamera Gadafija, ali zasad nisu uspjeli zaustaviti njegove tenkove u napadima na gradove pod kontrolom libijskih ustanika. Gadafijevi tenkovi još su u srijedu navečer pod okriljem noći ponovo ušli u Misratu, treći po veličini libijski grad, i nastavili granatirati poručje oko glavne bolnice, objavili su stanovnici i pobunjenici. Stanovnici govore da se događa “pokolj”, s tenkovima i topništvom koji razaraju zgrade te sa snajperistima koji nasumice pucaju po ljudima. Stanovnici kažu da su ubijene desetine ljudi.

Reuters prenosi da su snage lojalne Gadafiju zauzele luku u Misrati te tako zatočile tisuće radnika iz Egipta koji žele napustiti zemlju.

Zapadne zračne snage napale su u četvrtak popodne ciljeve u četvrti Tadžuri libijskog glavnog grada Tripolija, potvrdio je libijski vojni izvor te dodao da su isti ciljevi napadnuti i tijekom protekle noći.