Kongres podijeljen oko angažmana SAD-a u operacijama protiv Libije

Američka vojna intervencija u Libiji pokrenula je burne reakcije u Kongresu Sjedinjenih Država. Neki zastupnici se žale da je intervencija došla prekasno i da je premalog opsega te da ona neće prisiliti Moamera Gadafija da siđe s vlasti.

Za republikanskog senatora Lindseya Grahama iz Južne Caroline, pitanje nije da li je predsjednik Barack Obama trebao narediti intervenciju u Libiji. Umjesto toga on se pita: zašto je toliko dugo čekao. “Bili smo pretjerano oprezni i gotovo šokantno neodlučni. Situacija u Libiji je proključala. Volio bih da je predsjednik Obama djelovao ranije”.

Senator Graham govorio je u jednoj emisiji televizijske mreže Fox. Njegovo raspoloženje dijeli i senator John McCain. Na televizijskoj mreži NBC, ovaj republikanac iz Arizone zatražio je proširenje američkih akcija, povrh zone zabrane leta. “Moramo pomoći Libijcima u oružju, obuci i opremi.Pat pozicija bi bio vrlo loš ishod. Američka je politika da Gadafi mora otići”.

Međutim, tako ne misli demokratski senator John Kerry iz savezne države Massachusetts. “Cilj ove misije nije da se riješimo Gadafija. To nije ono za što su Ujedinjeni narodi dali odobrenje. I ja to ne bih nazvao ulaskom u rat. To je vrlo ograničena operacija koja je pokrenuta kako bi se spasili ljudski životi. Ona ima humanitarni cilj”.

Senator Kerry govorio je na televizijskoj mreži NBC, kao i njegov kolega demokrat Carl Levin iz Michigana. Senatoru Levinu je postavljeno pitanje zašto su Sjedinjene Države intervenirale u Libiji, a ne u Bahreinu i drugim arapskim zemljama gdje se silom guše protuvladini prosvjedi. “Libija je jedinstvena situacija u vezi koje se cijeli svijet složio, uključujući i arapski svijet. Zajednički je stav da treba zaustaviti Gadafijevo krvoproliće”.

Međutim, neki zastupnici u Kongresu protive se postupcima administracije predsjednika Obame. Republikanski senator John Cronyn iz Teksasa žali se da predsjednik, time što nije tražio odobrenje zakonodavnog tijela za intervenciju u Libiji, tretira Kongres kao – citiramo – “fikus“.

Demokratski kongresnik iz Ohia Dennis Kucinich objavio je priopćenje u kojem se kaže da je zona zabrane leta ‘ratni čin i da traži kongresno odobrenje’. Kongresnik Kucinich je rekao da bi postupci predsjednika Obame mogli biti sankcionirani tzv. impeachmentom, odnosno, pozivom na ostavku, prema američkim zakonima.

Ustav daje Kongresu ovlast da proglasi rat i, implicitno, ovlast da to ne učini. Rezolucija o ratnim ovlastima iz 1973. godine specificira da predsjednik mora dobiti kongresno odobrenje da pošalje američke postrojbe u ratne zone, ako akcija traje duže od 60 dana.

Prije nekoliko tjedana je američki ministar obrane izjavio kako bi zauzimanje kontrole nad libijskim zračnim prostorom predstavljalo ratni čin. Međutim, od uspostavljanja zone zabrane leta, administracija predsjednika Obame nije konkretno spominjala da su Sjedinjene Države u ratu s Libijom.

Izvor: Glas Amerike