Franjo Topić: Treći entitet je zabluda

Treći entitet je zabluda hrvatske politike i nije rješenje zagonetke BiH. To je politički izazov čije je rješenje u razumijevanju, kako međusobnom tako i Bosne i Hercegovine kao zagonetke. Ovo je, između ostalog, istakao Franjo Topić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i predsjednik HKD “Napredak”, na današnjoj sesiji Kluba nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

“BiH je mala zemlja, ali ima problema kao jedna velika zemlja. Ipak, smatram da je sve probleme moguće riješiti sa dobrom voljom, razumijevanjem, te razvijanjem ekumenizma, dijaloga i tolerancije”, kazao Topić, dodajući da nema nemogućih stvari, nego da postoje samo teže i lakše.

Prema njegovim riječima, BiH je prošla tri velike epohalne promjene; promjenu jednog sistema u drugi, jedne države u drugu i naposljetku prošla je ono najgore, a to je rat.

“Zbog toga je sve u BiH komplicirano. Svi znaju da trenutno političko uređenje BiH nije dobro i da je sada potrebna dobra politička volja da se nađe bolje rješenje za sve, a ne da se ide na nečiju štetu, jer ne može se vlastita sreća graditi na tuđoj nesreći”, kazao je Topić dodajući da bi najprihvatljivi i najbliži model BiH bio švicarski model uređenja. [rtvfbih]