SDP spreman i na crveno-najcrnju koaliciju sa SDS-om

Nebrojeno puta čelnici SDP-a tijekom predizborne kampanje ponavljali su obećanje kako će se nova vladajuća većina predvo|ena SDP-om razlikovati od prethodne po tome što neće biti formirana na raspodjeli funkcija nego na raspodjeli posla i odgovornosti, podsjeća Asim Metiljević u rubrici “Skandal nedjelje” tjednika “Slobodna Bosna”.

Metiljević dalje piše kako je nešto kasnije SDP lansirao novu, još preciznije sročenu krilaticu: “Ne zanima nas matematička nego isključivo programska koalicija.” To bi trebalo značiti da će nova vlast predvođena SDP-om imati makar minumum zajednički usuglašenih programskih ciljeva, makar kad je riječ o glavnim, magistralnim pravcima društvenog i ekonomskog razvoja BiH.

Koliko je vrh SDP-a posvećen raspodjeli posla i odgovornosti a koliko raspodjeli vlasti, vidljivo je po izboru potencijalnih koalicionih partija s kojima SDP pokušava osigurati parlamentarnu većinu.

Pored ostalih, SDP je u Sarajevu ugostio i čelnike SDS-a, stranke koja s ponosom ističe privrženost liku i djelu Radovana Karadžića. Može li SDP s SDS-om formirati ‘proeuropski orijentiranu vladu koja će ubrzati bosanskohercegovački put u EU i NATO’, kako je istaknuo lider SDP-a Zlatko Lagumdžija u razgovoru s britanskim veleposlanikom u BiH Michaelom Tathamom, s kim se sastao samo koju minutu nakon što je izaslanstvo SDS-a izašla iz njegovog kabineta?
Moguće je, ali je malo vjerovatno, piše Metiljević, podsjećajući da je samo nekoliko dana ranije, potpredsjednik SDS-a Predrag Nikolić jasno je rekao da njegova stranka nikada i ni pod kakvim uvjetima neće glasati za ulazak BiH u NATO.

Treba li uopće podsjećati na stavove SDS-a o drugim važnim pitanjima za budućnost BiH koji su dijametralno suprotstavljeni programskim ciljevima i stavovima SDP-a? I o čemu onda SDP pregovara s SDS-om? Bit će da se ipak pregovara o matematičkoj koaliciji, o raspodjeli funkcija a nikako o raspodjeli posla i odgovornosti.

Naime, u dosadašnjim pregovorima s potencijalnim koalicionim partnerima, SDP je dobio (načelnu) podršku SDA, HDZ 1990 i HSP-a, no zajedno s ovim strankama SDP ima samo 18 glasova, četiri manje od potrebnog broja za većinu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

SDP-u fale još samo četiri glasa – a upravo toliko ruku u Parlamentu BiH ima SDS! SDP-ove parole o programskoj koaliciji padaju u vodu pred zahtjevima matematičke koalicije, zaključuje Metiljević.