GDi Gisdata razvija informacijski sustav prostornog planiranja RS

GDi Gisdata, jedna od vodećih tehnoloških tvrtki u regiji te najveća tvrtka za geoinformatiku u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u prosincu je sklopila ugovor s Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske o isporuci informacijskog sustava za prostorno planiranje.

Riječ je o drugoj fazi projekta koji će objediniti sve relevantne prostorne podatke te u konačnici omogućiti punu implementaciju prostornog informacijskog sustava Republike Srpske. Uz brojne funkcionalne i operativne prednosti nova platforma osigurava i jednostavnost korištenja. Sustav se temelji na svjetski vodećoj ESRI ArcGIS Server poslužiteljskoj tehnologiji te standardnoj GDi Gisdata Web GIS aplikaciji prilagođenoj potrebama korisnika. Na taj se način uvelike smanjuje vrijeme potrebno za puštanje sustava u rad i obuku te osigurava brzo uključivanje svih korisnika u svakodnevne operacije.

Predsjednik Uprave GDi Gisdata grupe, Boran Lončarić, ukazao je na stručnost tvrtke u segmentu uspostave sustava prostornog planiranja, a koja se ogleda u brojnim uspješnim projektima koji su tijekom proteklih godina provedeni kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. „U svakom od sličnih projekata – poput Geoportala za Državnu Geodetsku Upravu Republike Hrvatske ili Upravu za nekretnine Crne Gore – uvijek se oslanjamo na interna rješenja koja razvijamo korištenjem vlastitih resursa. Time osim osiguravanja dodane vrijednosti za klijenta ujedno aktivno sudjelujemo na regionalnom izvozu znanja naših stručnjaka. Posebno nam je zadovoljstvo što smo ovaj posao dobili u žestokoj međunarodnoj tržišnoj utakmici gdje su naša kvaliteta i iskustvo u mnogobrojnim GIS implementacijama u Hrvatskoj i regiji došli do izražaja“, napominje Lončarić.

S obzirom na to da se Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske do sada nije koristilo ovako sveobuhvatnim informacijskim sustavom u segmentu prostornog planiranja, nova će platforma omogućiti razinu integriranog upravljanja podacima prostornog planiranja koja do sada nije bila moguća. U ovoj će se fazi projekta izvršiti detaljna obrada podataka i usvajanje konačnog dizajna aplikativnog sustava te modela baze podataka. Samim time su na terenu trenutačno angažirani GDi Gisdata stručnjaci različitih profila i struka – od diplomiranih inženjera geodezije, prostornih planera, geografa, do stručnjaka za izradu arhitekture sustava, aplikativnih sustava i prostornih baza podataka.

Projekt je vrijedan nešto više od 190 tisuća eura, a sredstva su osigurana kroz Svjetsku banku. Ovaj i slični poslovi koje je GDi Gisdata u zadnje vrijeme zaključila u regiji u znatnoj mjeri određuju općeniti ton koji će se osjetiti i tijekom 2011. godine – smanjenje investicija na hrvatskom tržištu te bilježenje porasta prihoda od izvoza, odnosno projekata osvojenih na međunarodnim natječajima.