Gladnih sve više, donacija sve manje

Sve je više onih kojima je potrebna pomoć u hrani, ali je donacija sve manje, ukazao je danas direktor Caritasa biskupije Banja Luka dr. Miljenko Aničić.

U povodu obilježavanja Nedjelje Caritasa u Bosni i Hercegovini, dr. Aničić danas je na konferenciji za tisak kazao kako banjolučki Caritas nastavlja s programima pomoći siromašnima, nemoćnim i starijim osobama.

“Organizujemo podjelu hrane odjeće, obuće, zdravstvenu njegu, pomoć putem kumstava, pomoć bolesnoj djeci, raznosimo hranu starim i iznemoglim osobama kojima nema ko kuhati i u tome nam pomaže Vlada RS-a. Ono što uočavamo je da se vraćamo u ono poslijeratno vrijeme, kada ljudi nisu imali šta da jedu, jer je u posljednje vrijeme velika potražnja za hranom”, rekao je dr. Aničić.

U okviru banjolučkog Caritasa radi Dom za starije osobe i Centar za život i obitelj, a za sljedeću godinu planirano je otvaranje škole za socijalna zvanja, koja bi trajala godinu dana, gdje bi se obučavao kadar za pomoć starim i hendikepiranim licima.

Branka Lukenda iz Centra za život i obitelj naglasila je da u svom radu pomažu stanovništvu kroz rad nekoliko savjetovališta, a glavni cilj je očuvanje i promocija porodičnog života.

Sljedeće godine, u okviru ovog centra, planirano je formiranje programa podrške roditeljima čija djeca imaju poteškoće u psihofizičkom razvoju.

Biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine danas je uputio poruku povodom Nedjelje Caritasa, naglasivši da su svi dužni činiti dobro jedni drugima. [kta/fena]