Znanstvenici otkrili planet prekriven dijamantima?!

Na nekim planetima dijamanti bi mogli biti česti poput pijeska, zaključili su znanstvenici, nakon otkrića planeta slična Jupiteru čija je atmosfera neobično bogata ugljikom.

Naime, s obzirom na to da je planet naročito bogat ugljikom postoji mogućnost da su na njegovo površini stijene od dijamanata, a ne od silicija kao na Zemlji, piše Telegraph.co.uk.

Planet nazvana WASP-12b prevelik je, s previsokom temperaturom da bi podržavao bilo kakav oblik života. No neobičan sastav njengove atmosfere za astronome je pravo otkriće. Vjeruju kako ovaj planet okružuju planeti veličine Zemlje, također s atmosferom punom ugljika. Ako na njima i ima života on počiva na potpuno drugačijim temeljima od života na Zemlji.

WASP-12b ima gotovo dva puta veću masu od Jupitera, a temperatura na njegovoj površini doseže i do 2,200 Celzijevih stupnjeva što ga čini jednim od, do sada pronađenih, najtoplijih planeta izvan Sunčevog sustava.

Znastvenik dr. Nikku Madhusudhan sa Sveučilišta Princeton u New Jerseyu, koristio je NASA-in Spitzer Space Teleskop kako bi analizirao sastav atmosfere ovoga planeta.

Pronašao je velike količine metana i ugljičnog monoksida, nešto vode te velike količine čistog ugljika.