Glavni tajnik EPP-a: "Milanović je u Bruxellesu politički irelevantan"

Europska pučka stranka, koja ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu, izrazila je u srijedu punu potporu hrvatskoj vladi i premijerki Jadranki Kosor u vezi s današnjim glasovanjem o povjerenju u Hrvatskom saboru.

“Htio bih izraziti svoju nedvosmislenu potporu hrvatskoj premijerki i predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranki Kosor za njezina postignuća i težak rad u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, za rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom i za njezine impresivna postignuća u pregovorima s EU-om, koja su dovela Hrvatsku pred vrata punopravnog članstva u Europskoj uniji”, kaže se u poruci koju je potpisao glavni tajnik Europske pučke stranke Antonio Lopez-Isturiz.

“U vezi s današnjom izjavom u hrvatskom parlamentu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića glede potpore koju je premijerka Kosor dobila u Bruxellesu, Europska pučka stranka, njezin predsjednik Wilfried Martens i ja osobno dajemo punu pomoć i potporu hrvatskom narodu i vladi Jadranke Kosor. Kao stranka koja ima većinu u svim europskim institucijama, EPP će također u okviru proširenih sastanaka na vrhu i dalje podupirati Hrvatsku i premijerku kako bi uspješno dovršili pristupne pregovore. Nepotrebno je reći da će premijerka Kosor uskoro biti prvi premijer koji će sjediti u Europskom vijeću predstavljajući Hrvatsku kao punopravnu članicu EU-a”, stoji u priopćenju.

U priopćenju se glavni tajnik EPP-a još jednom osvrće na izjave Zorana Milanovića. “U vezi s izjavama vođe SDP-a Zorana Milanovića, htio bih istakntui da on često sudjeluje na sastancima na niskoj razini u Bruxellesu, koji ne utječu na proces donošenja odluka u EU-u. Gospodin Milanović je u Bruxellesu politički irelevantan”, kaže Antonio Lopez-Isturiz.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović reagirao je saborskoj raspravi na ovo priopćenje riječima: “To je skandalozno i najbolji način da se Hrvatima zgadi EU.”

“To je pismo kojim se grubo zadire u hrvatske unutarnje stvari i to od strane jednog običnog neodgovornog bezveznjaka”, kazao je Milanović ističući da je pismo poslao tajnik EPP-a, tehnička osoba, a ne nikakav državnik. Poručio je HDZ-u da ne “liječi komplekse na takav način”.