SDP i SDS suglasni: Nema razgovora o trećem entitetu

Danas je u Sarajevu u Parlamentu Bosne i Hercegovine održan sastanak predstavnika SDP BiH i SDS-a, koje su predvodili predsjednici stranaka Zlatko Lagumdžija i Mladen Bosić.

U priopćenju Centra za informiranje SDP-a BiH stoji da su se u konstruktivnom razgovoru sugovornici složili da što prije treba uspostaviti funkcionalnu vlast u BiH čija osnova ne smije biti prudski sporazum i koja ne smije biti formirana na principima Pruda. Također, usuglasili su se da koncentracijske vlade nisu prihvatljive jer je to je put ka pravljenju vlasti u kojoj niko nije odgovoran.

“Oba izaslanstva saglasna su da je potrebno okrenuti se rješavanju problema građana te ubrzati evropski put koji izravno utječe na njihov život. Zbog privlačenja stranih investicija potrebno je promijeniti imidž Bosne i Hercegovine koji je danas, zbog prethodne vlasti, izuzetno negativan”, stoji u prioćenju.

“Nova vlast, bez obzira tko je činio, mora se obračunati sa organiziranim kriminalom i korupcijom. U tom smislu sugovornici su suglasni da je potrebno u Parlamentu BiH što prije usvojiti zakon o oduzimanju kriminalom stečene imovine”, stoji u priopćenju Centra za informiranje SDP-a BiH

Iz SDS-a je objavljeno kako je predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao da dvije stranke imaju “dosta zajedničkih političkih stavova kao što je odnos prema trećem entitetu.

Predsjednik SDS-a je, također, ocijenio da je potrebno nastaviti konstruktivne razgovore, bez potenciranja stvari koje neće dovesti do kompromisa kao što je teritorijalno preuređenje zemlje.

“Političku scenu u BiH potrebno ohladiti, napraviti je konstruktivnom i razgovarati hladne glave o svim otvorenim pitanjima. Potenciranje stvari koje neće donijeti kompromis, kao pitanje trećeg entiteta, ne treba otvarati”, poručio je Bosić.

U vezi s formiranjem vlasti Bosić je rekao: “Mi smo prenijeli stav gospodinu Lagumdžiji da smatramo da je SDP stranka koja je osvojila najviše glasova u Federaciji i da je SNSD stranka koja je osvojila najviše glasova u RS, te da je logičan demokratski proces da o mogućnosti nalaženja zajedničkog programa prvo razgovaraju stranke koje su dobile najviše glasova.”