GRBIN IZNEVJERIO MILANOVIĆA: “SDP podržava ulazak Finske i Švedske u NATO!”

Foto: Screenshot Facebook

SDP neće podržati predsjednika Zorana Milanovića u njegovom naumu da Republika Hrvatska blokira ulazak Finske i Švedske u NATO dok se usvoji novi Izborni zakon u Bosni i Hercegovini.

“Stav SDP-a je jasan. Mi podržavamo ulazak Finske i Švedske u NATO. To ni u jednom trenutku nije bilo sporno. No, mi danas nemamo na stolu njihov zahtjev. On će doći sljedećih dana. Nema ni pozivnice Sjevernoatlanskog saveza niti sjednice summita koja će biti 28., 29. lipnja. Ajmo do tada dati priliku da vidimo hoće li inicijativa predsjednika Republike dati kakav rezultat”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, piše Jutarnji list.

Po njegovim riječima, to je ovo u četvrtak bila tema Predsjedništva SDP-a na kojem je potvrđeno da će se podržati ulazak Finske i Švedske u NATO.

Ne želeći se ograditi od svog bivšeg predsjednika stranke, sada šefa države Zorana Milanovića, SDP-ovci kažu da još treba vidjeti hoće li njegovo uvjetovanje primanja Finske i Švedske izmjenom Izbornog zakona u BiH dati rezultate.

U međuvremenu je i sam Milanović rekao da na summitu NATO-a u Madridu neće ni biti u prilici uložiti veto jer će se odluka o prijemu donositi na razini veleposlanika, a raspisani su i izbori u BiH, i to po postojećem zakonu.

“Ursula von der Leyen sljedeći tjedan dolazi u Bosnu i Hercegovinu razgovarati o tome pitanju. SAD su se dodatno uključile da se pitanje Izbornog zakona riješi. Predsjednik je pozvao na sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se pokušao usuglasiti stav. Hajdemo vidjeti hoće li inicijativa dati ikakav rezultat”, kazao je Grbin.

Na pitanje bi li SDP, poput predsjednika Zorana Milanovića, podržao Dragana Čovića i njegov plan B da, ako ne prođe izmjena Izbornog zakona, preko Hrvatskog narodnog sabora BiH otvori proceduru nove teritorijalne organizacije, odnosno stvaranja trećeg entiteta”, Grbin je odgovorio negativno.

“Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma, a njime je uređenje BiH definirano kroz dva entiteta. Pitanje trećeg koje otvara Čović može stvoriti samo dodatne tenzije. O tome je bitno čuti jasan i nedvosmislen stav Čovićevih pokrovitelja iz HDZ-a Hrvatske”, rekao je predsjednik SDP-a, piše Jutarnji list.