SVEČANI DOČEK: Slavlje za hrvatske branitelje koji su preveslali Atlantik

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske Werner Ilić i Martin Cruickshank nakon više od tri mjeseca vratili su se u Hrvatsku, a u Velikoj Gorici, od kuda je krenulo njihovo povijesno putovanje preko Atlantskog oceana u čamcu na vesla, u večernjim satima 5. svibnja 2022. priređen im je veličanstven doček, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Pothvatom „Veslom preko Atlantika“ njih dvojica su preveslali 5500 kilometara Atlantskog oceana i Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je, uz našu, još samo 31 država, a odajući počast domovini ujedno su upozorili na važnost zaštite oceana i mora.

Uz obitelj i prijatelje, na svečanom dočeku u Velikoj Gorici bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar i predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, general Miljenko Filipović te brojni hrvatski branitelji.

U ime Vlade i premijera Plankovića “borbenom dvojcu” zahvalio je ministar Medved. “Ponosno ste ponijeli hrvatsku trobojnicu. Slave danas s vama svi branitelji, dragovoljci i stradalnici Domovinskog rata i svi hrvatski domoljubi,” istaknuo je, zahvalivši Werneru i Martinu na odlučnosti, kao i na tome što su odaslali poruku mladima kako se voli i čuva domovina. “Ovo je jedinstven trenutak, drago mi je što smo svi zajedno ovdje, čuvajmo našu slobodu!”, poručio je Medved.

U ime domaćina okupljene je pozdravio gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Krešimir Ačkar, izrazivši zadovoljstvo veličanstvenim dočekom te napose uspjehom Wernera i Martina, čije su supruge velikogoričanke: “Ovo mogu samo vrsni ljudi. Hvala vam na onome što ste nam pružili i o čemu će svjedočiti povijest.”

Predsjednik Udruge vojnika, veterana i domoljuba Dražen Hrženjak zahvalio je Velikoj Gorici na ispraćaju i dočeku puna srca. “Važno je istaknuti kako hrvataski branitelji uvijek ispune svoju misiju. Ovo nije kraj projekta, završili smo s Atlantikom, a sada slijedi Banovina,” kazao je te pozvao sve da podrže i taj dio projekta.

Na kraju su se okupljenima obratili i glavni protagonist, Martin i Werner. Martin je odaslao pet zahvala, a prije svih zahvalio je ministru Medvedu koji je od početka vjerovao u njih: “Hvala vam što ste stali uz nas na našem pothvatu.” I Werner je posebno zahvalio ministru Medvedu na potpori i pokroviteljstvu, poručivši: “Mi smo preveslali Atlantski ocean za našu zastavu, za sve koji su ‘91. u jednoj ruci nosili pušku a u drugoj krunicu, za najljepšu zastavu na svijetu jer Hrvatska je iznad svega!” Posebno se prisjetio svog oca koji je preminuo dok je Werner bio na Atlantiku, zahvalio mu na svemu, napose usađenom domoljublju, te je poručio: “Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega!”

Za izvrsnu atmosferu na dočeku zaslužan je bend Pirati koji su naše pobjednike dočekali s pjesmom “Lijepa li si”, a ispratili s „Kroacijo, iz duše te ljubim”, a svečani doček uveličali su i Turopoljski banderi.

Werner Ilić i Martin Cruickshank na put preko Atlantika su krenuli 15. siječnja, na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a na cilj su stigli nakon 83 dana plovidbe, na Dan planeta Zemlje, podsjetivši tako svjetsku javnost na važnost očuvanja i zaštite oceana i mora. Njihov je ekološki potpuno prihvatljiv čamac na vesla, Fenix, za ovaj pothvat bio opremljen desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom.

Pokrovitelj projekta “Veslom preko Atlantskog oceana” je Ministarstvo hrvatskih branitelja, nositelj projekta je Udruga vojnika, veterana i domoljuba, a dvojica dragovoljaca Domovinskoga rata svoj su uspješni povijesni pothvat prelaska Atlantika posvetili svim hrvatskim braniteljima.