Grmoja: Plenković ne gleda interes Hrvatske, on koristi Vukovar da “povrati svoje izgubljeno hrvatstvo”

Grmoja: Plenković ne gleda interes Hrvatske, on koristi Vukovar da "povrati svoje izgubljeno hrvatstvo"

Novi kalendar blagdana i spomendana izazavo je brojne reakcije u javnosti, a jedan od onih koji se osvrnuo na tu temu je i saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja.

“Pravno gledano, datumi koji su bili, Dan državnosti i Dan neovisnosti su puno pogodniji, odnosno puno više odgovaraju. 30. svibnja 1990. Hrvatska je još bila u Jugoslaviji, ali svjesni smo da se taj datum ukorijenio u narodu. U tom smislu, možda bih bio sklon 30. svibnju, iako se iz SDP-a čuje da je to HDZ-ov praznik. Nezgodno je često mijenjati državne praznike, to rade nezdrave nacije. A o Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata bih razmislio jer to je pokušaj Plenkovića da povrati svoje izgubljeno hrvatstvo. Pokušaj da umiri svoju savjest i savjest svih HDZ-ovih Vlada jer nije dovoljno učinjeno za procesuiranje ratnih zločina u Vukovaru, pa se ide s domoljubnim paketom. To je predizborni potez Andreja Plenkovića”, izjavio je Grmoja gostujući u studiju televizije N1.

Grmoja ocjenjuje da je Plenković “svoju političku sudbinu neraskidivo vezao uz sudbinu Kolinde Grabar-Kitarović”.

“Ja mislim da su oni svjesni da Kolinda Grabar-Kitarović gubi predsjedničke izbora i da se ozbiljno razmišlja o spajanju predsjedničkih izbora i parlamentarnih izbora. Jer ako sadašnja predsjednica izgubi izbore, premijer Plenković gubi poziciju u HDZ-u, neće sastavljati liste za sljedeće izbore i njegova politička priča je gotova. Tako da smatram da on o parlamentarnim izborima prije svega razmišlja zbog činjenice da prijeti gubitak predsjedničkih izbora za HDZ, nego zbog mogućeg izlaska HNS-a iz vladajuće koalicije”, izjavio je Grmoja.

Foto: N1