U Travniku svečano otvorena tradicionalna kulturna manifestacija “Andrićevi dani”

Rodna kuća Ive Andrića, Travnik

Na godišnjicu rođenja našega jedinog književnog nobelovca i najpoznatijeg Napretkovog stipendista, u njegovom rodnom Travniku u prostorima Memorijalnog muzeja, svečano je otvorena tradicionalna kulturna manifestacija “Andrićevi dani”.

Manifestacija “Andrićevi dani” utemeljena je 1976. godine, a njezini organizatori su Zavičajni muzej Travnik, Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak Podružnica Travnik, Gradska biblioteka, Hrvatsko kazalište Travnik, Hrvatski kulturni centar Nova Bila, Centar za kulturu i Katolički školski centar “Petar Barbarić”, objavljeno je stranici HKD Napredak.

Ovogodišnja manifestacija “Andrićevi dani” ljubiteljima kulture i umjetnosti ponudit će više od 30 sadržaja iz oblasti kulture, umjetnosti i znanosti.

Nakon svečanog otvorenja uslijedila je premijera kazališne predstave pod nazivom “Grad, u gradu čaša, u čaši slon” redatelja Taika Ganića, a u produkciji Centra za kulturu općine Travnik. Drugi sadžaj ovogodišnjih “Andrićevih dana” bila je izložba slika i asamblaža Edina Numankadića iz ciklusa “Slike/zapisi i kutije” upriličena u Zavičajnom muzeju Travnik.

U idućih mjesec dana trajanja manifestacije, uslijedit će brojne promocije knjiga, radionice, predavanja, koncerti, te izvedbe kazališnih predstava, pa će tako 25. listopada biti održana književna večer o Andriću, Bosni i franjevcima, a 5. studenoga planiran je tematski skup “Bosna kao prostor između u književnosti Ive Andrića”.

Foto: Krešimir Bikić / Wikipedia