Haaški sud pustio na slobodu ratnog zločinca Franka Simatovića!

Foto: Screenshot ICTY

Sud u Haagu prijevremeno je pustio bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Franka Simatovića zbog lošeg zdravstvenog stanja, doznaje Radio Slobodna Europa (RSE).

Sud je odluku donio 29. kolovoza na zahtjev Simatovića, koji je osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj tijekom ratova 90-ih godina. Do sada je odslužio osam i pol godina.

Iako Simatović ne ispunjava uvjete za prijevremeno puštanje jer nije odslužio dvije trećine kazne, sudska praksa Mehanizma dopušta iznimke.

“Postoje uvjerljivi humanitarni razlozi koji zahtijevaju prijevremeno puštanje Simatovića na slobodu, pod odgovarajućim uvjetima”, stoji u obrazloženju odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma (IMKS) za kaznene sudove, u koje je RSE imala uvid.

U odluci se navodi da je potrebno da Srbija, uz jamstva, poduzme sve potrebne mjere kako bi se Simatović hitno prebacio u tu zemlju kako bi se u zemlji mogao liječiti.

Haaški sud proglasio je 31. svibnja Franka Simatovića i Jovicu Stanišića krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i za zločine počinjene u šest općina u BiH i Hrvatskoj tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

Žalbeno vijeće suda ukinulo je prvostupanjsku presudu kojom su Stanišić (72) i Simatović (73) bili osuđeni na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu, iz proljeća 1992. godine.

Simatović je bio zapovjednik Jedinice za specijalne operacije Službe državne sigurnosti (SDB), a Stanišić načelnik SDB-a.

Stanišić i Simatović proglašeni su krivima za zločine koje su počinili pripadnici paravojnih i specijalnih postrojbi za koje se u presudi navodi da su bili pod njihovom kontrolom.

Zaključeno je da je Služba državne sigurnosti Srbije financirala Srpsku dobrovoljačku gardu, paravojnu formaciju poznatu i kao “Arkanovci”, koju je predvodio Željko Ražnatović Arkan.

Simatović i Stanišić osuđeni su i za zločin koji je postrojba “Škorpion” počinila u ljeto 1995. kod Trnova, gdje je strijeljano šest Bošnjaka iz Srebrenice, gdje su srpske snage počinile genocid.

Tijekom 1990-ih čelnici obavještajnih struktura u Beogradu postali su prvi srbijanski dužnosnici osuđeni za udruženi zločinački pothvat i ratne zločine u Bosni i Hercegovini.