PRVA ŽRTVA BITKE ZA VUKOVAR: Na današnji dan poginuo je Božo Bionda, pogođen je rafalom s transportera JNA

Foto: MUP

Iako su se u gradu i oko njega vodile borbe od svibnja, 25. kolovoza 1991. smatra se početkom Bitke za Vukovar jer je tog dana grad napadnut iz svih smjerova i svim raspoloživim naoružanjem JNA, uključujući tenkove i zrakoplove.

U obrani Vukovara 1991. sudjelovalo je više od sedam stotina policajaca iz cijele Hrvatske, a najviše je branitelja tada bilo iz PU varaždinske, međimurske, krapinsko-zagorske i brodsko-posavske.

Oni su ti hrabri hrvatski ratnici koji su se s oskudnim naoružanjem, uz nadljudske napore, ne žaleći svoj život, borili do zadnje kapi krvi te u trenucima beznađa hrabro prkosili sudbini braneći Vukovar i svoju domovinu.

Jedan od njih bio je i Božo Bionda (1970. – 1991.), pripadnik Prvog hrvatskog redarstvenika, a poslije i ATJ Lučko. Vukovarski branitelj poginuo je u 21. godini života, 25. kolovoza 1991., u blizini raskrižja Borovske i Trpinjske ceste. Pogođen je uslijed rafalne pucnjave iz mitraljeza s transportera JNA sa sedam metaka, od kojih ga je jedan hitac pogodio izravno u srce.

Budući da se 25. kolovoza 1991. spominje kao datum početka bitke za Vukovar, Božo Bionda prva je žrtva Bitke za Vukovar, što je široj javnosti gotovo nepoznato.

U povodu toga, na Policijskoj akademiji “Prvi hrvatski redarstvenik” pred spomenikom “Prvom hrvatskom redarstveniku” zapaljena je spomen-svijeća u sjećanje na Božu Biondu, ali i kao znak da se žrtve hrvatskih policajaca i njihov doprinos u Domovinskom ratu neće zaboraviti.