Hadžić: Vrh Kleka je neosporno naš teritorij, BiH je pomorska zemlja kao i Hrvatska

“Neometani izlazak na otvoreno more našoj zemlji mora biti garantirano pravo. To je naš veoma jasan i rezolutan stav i to ne može niko dovoditi u pitanje”, izjavio je u razgovoru za Dnevni avaz ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić osvrćući se na pitanje granice između Hrvatske i BiH.

Hadžić nema nikakvih dvojbi o tome kome pripadaju otočići Veliki i Mali školj te vrh poluotoka Klek, zbog čega u prvi plan ističe pitanje neometanog izlaza BiH u međunarodne vode.

Kako je kazao Hadžić, niko ne traži od Hrvatske da na bilo koji način ustupa svoj teritorij, ali traži se da prizna ono što je teritorij BiH. “Što se nas tiče, ni na koji način ne dovodimo u pitanje gradnju Pelješkog mosta, koja i jest jedan od motiva za rješavanje ovog problema. Dva spomenuta otočića i vrh poluotoka Klek, međutim, apsolutno su suvereni teritorij BiH i, kao arhipelag, sami po sebi nude mogućnost izlaska BiH na otvoreno more”, rekao je Hadžić.

Rješavanje graničnog spora, kaže Hadžić, uvijek je kompleksno i teško pitanje, ali misli da Hrvatska danas pokazuje ozbiljnu volju da prevlada vlastita ograničenja koja postoje.

“Ne tražimo nikakve ustupke. Vjerujemo u spremnost, racionalnost i sposobnost Vlade Hrvatske da ovo pitanje riješi, a mi se nećemo libiti da iskoristimo sva raspoloživa pravna sredstva da dokažemo da otočići pripadaju BiH i da je ovaj arhipelag potvrda da je BiH jednako pomorska zemlja kao i Hrvatska”, rekao je Hadžić.

Rješavanje ovog problema bit će komplicirano zbog unutrašnjih odnosa u Hrvatskoj, rekao je Hadžuć te dodao: “Trenutna oporba u Hrvatskoj, koja je prije 13 godina kao dio vlasti bila spremna da na osnovu potpisa predsjednika dvije zemlje da svoju saglasnost i ratificira sporazum o granicama, danas doživljava ‘revoluciju’ u svojiim stavovima. To što se oni vraćaju u period od prije šest-sedam stoljeća njihov je problem. Zamislite da se mi vratimo u period vladavine kralja Tvrtka.”