HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i SDP BiH na konzultacijama u OHR-u

Ured visokog predstavnika u BiH počeo je danas konzultacije sa SDA, SDP-om BiH, HDZ-om BiH i HDZ-om 1990, radi podrške formiranju vlasti u Federaciji BiH. Roderick Moore, prvi zamjenik visokog predstavnika, sastao se danas sa visokim dužnosnicima SDA Halidom Genjcom, SDP-a Damirom Hadžićem, HDZ-a 1990 Damirom Ljubićem i HDZ-a BiH Nikom Lozančićem.

Nakon razgovora, nitko iz OHR-a, niti od stranačkih dužnosnika nije želio davati izjave za medije, poštujući raniji dogovor da se početak konzultacija vodi iza zatvorenih vrata.

Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990, nije želio da precizirati bilo što u vezi sa sastankom u Sarajevu, pojasnivši da je jučer dogovoreno da će prvi zamjenik visokog predstavnika voditi konzultacije daleko od očiju javnosti. “Svi su pristali na takav način rada”, rekao je Vegar.

Predsjednici četiriju stranaka, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, Božo Ljubić i Sulejman Tihić, na jučerašnjim odvojenim sastancima u OHR-u pristali su sudjelovati u konzultacijama s OHR-om čiji je cilj pomoć strankama da izađu iz političkog ćorsokaka u FBiH, priopšteno je iz OHR-a.

Konzultacije s političkim strankama o formiranju vlasti u FBiH počinju nakon što su SAD i EU zajedničkom izjavom zatražile njegovu medijaciju zbog petomjesečnog neuspostavljanja vlasti. Konzultacije biće zasnovane na razgovorima koje je visoki predstavnik imao sa stranačkim liderima u razdoblju nakon izbora.