Hrkanje može biti znak po život opasne apneje spavača

Ako ih pitate, malo će ljudi priznati da hrču. No, 45 posto čovječanstva hrče povremeno, a 25 posto redovito. Najčešće se smatra da je hrkanje prouzročeno vibriranjem uvule, resice na mekom nepcu, ili udaranjem samog mekog nepca o stražnji zid ždrijela, no najvjerojatnije su uzroci višestruki,” kaže dr. Stanley Chia, iz Bolničkog centra Washington, stručnjak za kirurške zahvate vezane uz hrkanje.

Svojim pacijentima on često preporuča proceduru ugradnje učvršćivača mekog nepca: “Ugrade se najmanje tri odvojena potpornja od isprepletenih kirurških vlakana. Tijekom tri do pet tjedana od zahvata, vlakneni potpornji izazovu upalnu reakciju okolnog tkiva. To, potom, izazove stvrdnuće mekog nepca tako da ono manje leprša, a hrkanje se smanji.”

Osim tog zahvata, još nekoliko raznih kirurških postupaka može ublažiti hrkanje, ali dr. Chia vjeruje da niti jedan ne pruža potpuno izliječenje. Upravo zato, kaže on, u njegovoj se bolnici vrši relativno malo kirurških zahvata za liječenje hrkanja. U američkim medijima ne nedostaje reklama za razna pomagala protiv hrkanja; neki od njih daju očekivane rezultate, većina ne.

Međutim, liječnici ne smatraju samo hrkanje ozbiljnim problemom, kaže dr. Chia: “Samo hrkanje nije ozbiljan medicinski problem. Ali, apneja spavača može biti opasna po život.” Dr. Chia govori o opstruktivnoj apneji spavača koja često ometa san zbog redovitih i učestalih epizoda prekida dovoda zraka.

“Radi se o zatvaranju gornjih dišnih puteva tijekom noći. Kod osobe koja danju normalno diše, kad zaspi, mišići se potpuno opuste i, umjesto otvorenog dišnog puta, cijev se zatvori. To se može dogoditi i po 60 do 100 puta na sat,” kaže dr. David Gross, direktor Centra za proučavanje spavanja, pri Nacionalnoj bolnici za rehabilitaciju, u Washingtonu. “To je loše po srce, a i razina kisika može postati vrlo niska. Sve to čini osobu koja pati od takve apneje umornom, malaksalom, bez energije i loše koncentracije tijekom dana. No, to može izazvati i moždani udar, srčani infarkt, visoki krvni tlak i druge ozbiljne zdravstvene probleme”, kaže dr. Chia

A kakva je veza između hrkanja i apneje spavača? Većina onih koji hrču ne pati od apneje, ali oni koji pate od apneje spavača uvijek hrču i to uglavnom jako glasno, kaže dr. Gross. Za dijagnozu apneje spavača neophodna je evaluacija kakvoće sna, koja se provodi u odgovarajućim centrima, poput onoga doktora Grossa.

Kad je jednom dijagnosticirana, apneja spavača se najčešće liječi napravicom koja održava povišeni pritisak zraka u nosu, ustima i ždrijelu. Pritisak je kalibriran individualno za svakog pacijenta tako da održava otvorenima njegove gornje dišne puteve. Dr. Gross kaže da je prekomjerna tjelesna težina jedan od glavnih uzroka apneje spavača, tako da svugdje u svijetu gdje se povećava epidemija debljine među stanovništvom dolazi i do povećanja učestalosti apneje spavača.

Izvor: Glas Amerike