Heidecker i Moon: 17 godina nakon završetka rata BiH ima velike viškove oružja i streljiva

Zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Dieter Heidecker i američki veleposlanik Patrick Moon, na sastanku održanom u američkom veleposlanstvu u Sarajevu, zaključili su da imaju isto mišljenje o nastavku aktivnosti na pružanju podrške Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) u osposobljavanju i obuci i hitnoj potrebi za uklanjanjem viškova naoružanja i streljiva u BiH.

Već je postignut značajan napredak u procesu profesionalizacije OSBiH i ta aktivnost se mora nastaviti kako bi se omogućilo značajnije sudjelocanje OSBiH u pogledu brojnosti i djelokruga aktivnosti u međunarodnim misijama, kao što su misija ISAF u Afganistanu i misije UN-a.

Oružane snage BiH koje već sudjeluju u misiji ISAF pokazuju visoke profesionalne standarde i takvo sudjelovanje u značajnijem obimu bi pomoglo da se pokaže kako je BiH podobna za članstvo u euroatlantskim integracijama.

Problemi u vezi sa skladištenjem i zaštitom vеlikih količina viškova naoružanja i streljiva, čije se stanje pogoršava, u BiH su dobro poznati, a pošto postaju sve ozbiljniji, potrebno je djelovati odlučno.

Trenutno je veliki broj vojnog osoblja angažiran na zadacima čuvanja lokacija sa viškovima naoružanja i streljiva, a smanjenje broja ovih dužnosti omogućilo bi da to vojno osoblje bude raspoređeno na produktivnije profesionalne vojne zadatke i obuku.

Sugovornici su se složili da OESS, NATO, EUSR i druge zainteresirane zemlje i međunarodne organizacije imaju prilično usuglašen stav po pitanju podrške sprovođenju dogovora vezanih za pomoć OSBiH u osposobljavanju i obuci i programu za uklanjanje viškova municije i naoružanja.

Ovakav kooperativan pristup glavnih aktera omogućuje da se izbjegne dupliranje napora i spriječi rasipanje ionako nedovoljnih sredstava, navodi se u priopćenju iz EUFOR-a.