Kako Lijanovići zamišljaju rekonstrukciju Federacije BiH: Predlažu ukidanje županija i Doma naroda

Na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak potvrđeno je da će iz ove stranke uputiti inicijativu federalnom premijeru Nerminu Nikšiću za izmjenu Ustava koji će sadržavati prijedlog za ukidanje deset županija i Doma naroda u Parlamentu FBiH.

Narodne stranke Radom za boljitak se, dakle, zalaže za to da ostane samo jedan – Zastupnički dom u kojem će većina donositi odluke koje će štititi interese svih naroda!

“Otpuštanje deset premijera, 95 ministara, 295 zastupnika i 58 izaslanika, koji kroz svoje županije trenutno funkcioniraju, dovelo bi do procvata ekonomske situacije FBiH i njenih građana. Takvim činom godišnje bi napravili uštedu od jednu milijardu KM, a ta sredstava su prijeko potrebna građanima ove zemlje za jačanje domaće proizvodnje, pokretanje infrastrukturnih projekata, te poboljšanje ukupne ekonomske slike, što bi na kraju rezultiralo otvaranjem novih radnih mjesta neophodnih za stvaranje boljeg standarda”, poručio je dopredsjednik stranke, dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović.

Na novinarsko pitanje očekuju li da će ovaj prijedlog dobiti podršku njihovih koalicionih partnera, Ivanković Lijanović je kazao kako očekuje da će osigurati potrebne dvije trećine za njegovo usvajanje u Federalnom parlamentu kako bi naredni, Opći izbori 2014. bili provedeni po novom Ustavu Federacije BiH.

Ivanković Lijanović je pozvao i vladajuću četvorku da prestanu trošiti vrijeme i da promijene Ustav, jer bi se time stekla bolja politička stabilnost, ekonomske mjere za pokretanje gospodarstva, a na pitanje tko bi mogao biti protiv njihovog prijedloga odgovorili su da će to biti one stranke “kojima su fotelje bitnije od građana”.

Ova inicijativa nema alternativu i svaka druga rekonstrukcija FBiH neće donijeti boljitak, kazao je Lijanović te dodao kako je “FBiH u dužničkom ropstvu i ovo je jedini način da se spasimo”.

“Stalno raspirivanje nesuglasica među političkim akterima FBiH kojima je osnovni cilj njihov lični i stranački interes, svakim danom eskalira sve dubljom ekonomskom i socijalnom krizom. Građani u FBiH su zahvaljujući vođenju takvih loših politika dovedeni na granicu gole egzistencije, a Narodna stranka Radom za boljitak zadržavanje takvog stanja neće dozvoliti i uvijek će u prioritetu svoga djelovanja imati politiku blisku građanima, koja garantuje otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje standarda naših građana”, poručio je Ivanković Lijanović.

Na sjednici predsjedništva donesena je i odluka o pokretanju potpisivanja peticije pod sloganom “Slušaj srce, reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe Federacije”, kojom će od građana tražiti podršku za ukidanje županija i osiguravanje jednakosti naroda na teritoriju FBiH, i očekuju da će skupiti veliki broj potpisa.

Kada je u pitanju izglasavanje nepovjerenja trenutnoj Vladi FBiH Ivanković Lijanović vjeruje kako do toga neće doći, kako vladajuća većina neće imati potrebnu većinu za izglasavanje nepovjerenja te kako do 2014. neće biti promjena.