Hillary Clinton doputovala u Sarajevo, prvu stanicu balkanske turneje

Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton doputovala je večeras oko 19.45 sati u posjet Bosni i Hercegovini, javlja izvjestitelj agencije Anadolija.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ju je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija. Također, dobrodošlicu joj je poželio i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Američkoj državnoj tajnici će se tijekom posjeta zemljama Balkana pridružiti i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Cathrine Ashton.

Planirano je da Clinton i Ashton sutra održe sastanak sa članovima Predsjedništva BiH s kojima će razgovarati o euroatlanskom putu BiH. Također, u utorak će se sastati sa šefom Delegacije Europske unije u BiH Peterom Sorensenom te s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

State Department je ranije priopćio da Hillary Clinton stiže na Balkan kako bi “demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euroatlanskim integracijama”.

Clinton i Ashton će u Sarajevu “ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme”. Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

Hillary Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku. [Anadolija]