HO Srbije: Beograd organizirano sprovodi reviziju povijesti iz devedestih

Uhićenje Jovana Divjaka je samo nastavak kontraproduktivnog ponašanja Beograda kada je riječ o tumačenju prošlosti iz devedestih, stajalište je Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

“Nakon što su Ejup Ganić, Ilija Jurišić i nedavno Tihomir Purda uhićeni, pa oslobođeni zbog nedostatka dokaza, slučaj Divjak samo produbljuje nepovjerenje u regiji prema namerama Beograda. Beograd je ovakvim ponašanjem sebe stavio u ulogu tužitenja i faktora koji definira karakter rata, po kome je Srbija izgleda, imala najmanju ulogu”, navodi se u priopćenju HO Srbije.
Helsinški odbor smatra da je uhićenje Jovana Divjaka “skandal svoje vrste”, jer upravo Divjak predstavlja “simbol otpora srpskoj agresiji na Bosnu”.

“Kao srpski general on se od samog početka suprotstavio opsadi Sarajeva, zbog čega uživa nepodijeljeno poštovanje u BiH. Jovo Divjak je oduvek bio meta Beograda. Nisu ga uhitili 2005. godine kada je bio u Beogradu, već je sada aktiviran slučaj kada Beograd veoma organizirano sprovodi reviziju povijesti iz devedestih. Ovakvim ponašanjem Beograd sebi gradi poziciju lidera u regiji na pogrešnim osnovama. Za ovakvo ponašanje Beograda odgovornost ima i međunarodna zajednica i Haaški tribunal koji se prilagođavaju Beogradu, kako bi ga privezali za EU. Međutim, ovakav pristup gubi smisao, jer dovodi do zamjene teza i iskrivljenih tumačenja koja su žrtvu pretvorili u zločinca”, stoji dalje u priopćenju.

Helsinški odbor zahtijeva od austrijskih vlasti da se Jovo Divjak odmah pusti na slobodu, a od Interpola da preispita sve tjeralice koje s na njihovu listu stavljaju vlasti Srbije.

“Zahtjevamo da se objave kriteriji po kojima su takvi zahtjevi jedne zemlje, u konkretnom slučaju, Srbije uzimaju u obzir“, piše HO Srbije koji u priopćenju dalje od srbijanske vlade traži “da prestane sa politikom koja vodi daljem porastu nepoverenju u regiji, posebno u BiH i da odmah odustane od zahtjeva da se izruči Jovan Divjak”.

HO dalje od zahtjeva da se vlada “distancira od Miloševićeve politike, kao politike relativizacije odgovornosti za ratove iz devedestih” te podsjeća da je vladina “prioritetna obaveza uhititi i Haagu izručit Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici”.

“To bi bio jedini korak koji bi doprinio obnovi poverenja u odnosima sa susjedima, posebno s Bosnom i Hercegovinom”, stoji u priopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.