Osobe u braku zdravije su i žive dulje od samaca

Sretan brak – ili trajna, čvrsta veza – povezuje se s dugim životom i boljim zdravljem. Znanstvenici kažu da je to djelomično zbog toga što su zdraviji ljudi skloniji stupanju i ostajanju u braku, a djelomično zbog dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja koje je ostvareno dugom vezom, ispunjenom ljubavlju.

Jedna europska studija, objavljena početkom ove godine u časopisu Student British Medical Journal, navodi da je stopa smrtnosti kod vjenčanih osoba 10 do 15 posto manja nego u nevjenčanih osoba.

Svake godine, predsjednik njujorške općine Brooklyn, Marty Markovitz, pozove stotinjak svojih sugrađana u sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama života na popodnevni čaj u jednom country clubu.

Jedini uvjet koji oni moraju zadovoljiti je da su već najmanje pedeset godina u braku. Parovi, kojih je ove godine bilo 400, tom prilikom obnavljaju svoj bračni zavjet i proslavljaju ga uz zdravicu, a neki i uz ples.

Joe i Georgia Mark upoznali su se na sastanku na slijepo 1943. godine na jednoj drugoj popodnevnoj zabavi – u kineskom restoranu: “Cijelu smo večer plesali. Nisam čak ni okusio kinesku hranu. Ajme, platili smo jelo, a da ga nismo ni okusili. Ovog srpnja bit će 67 godina otkad smo se vjenčali. Mi smo kao vlada – planiramo unaprijed.”

Danas, u dobi od 88 i 85 godina, podigli su dvije kćeri i pomogli odgojiti dva unuka. Imaju kemijsku čistionu i preživjeli su Joeovu bitku s karcinomom i jedan njegov srčani infarkt. “Ti si preživio, i to dvaput, hvala Bogu, jer ja ti ne dozvoljavam da umreš, bez obzira što se dogodilo”, kjaže Georgia Mark.

Mogla bi biti u pravu kad kaže da pomaže zdravlju svog supruga. Istraživanja su pokazala da su bračni parovi općenito boljeg fizičkog i emocionalnog zdravlja nego pojedinci koji žive sami.

Deborah Carr, profesorica sociologije na Sveučilištu Rutgers u New Jersyju, kaže da su oni dobrog zdravlja i prije vjenčanja, a onda im u braku tome pridonese i partner koji se brine za njih: “Kad se parovi vole, oni se brinu jedan o drugome. Žena će mužu pripremati zdrave obroke i brinuti se da redovito uzima lijekove, a muž će je primiti za ruku kad hoda po klizavom, ledenom terenu. Postoje takve izravne, očite stvari koje jedni za druge čine kako bi se zaštitili u zdravstvenom, fizičkom smislu. Ali možda je najvažnija podrška ona emocionalna. Imati nekoga s kim možete razgovarati i dijeliti svoje osjećaje – to ima vrlo stvaran učinak na fizičko i emocionalno zdravlje.”

Profesorica Carr kaže da muškarci koji su oženjeni pogotovo žive dulje. A oba spola manje pate od depresije. Osim toga, ne iznenađuje da se, s godinama, vjenčani parovi manje svađaju i uživaju u međusobnom društvu čak i više nego prije – poput Joea i Georgiae Mark koji kažu da su, 68 godina otkako su se upoznali, još uvijek najbojli prijatelji.

Izvor: Glas Amerike