Hoće li Goli otok biti odmaralište s hotelom i kampom ili memorijalni centar

Goli otok

Ministarstvo kulture je 1. lipnja donijelo preventivnu zaštitu Asocijativnog krajolika Golog otoka. No od jučer je dana na javnu raspravu promjena prostornog plana općine.

Za Studio 4 HRT-a je Darko Bovuljak, predsjednik udruge Goli otok, rekao da budućnost Golog otoka treba trajno riješiti, ali i da treba biti zaštićeni spomenik kulture.

“Goli otok je jedno specifično pitanje u našoj povijesti na koje još nema odgovora. Tamo su počinjeni određeni zločini, određeni kulturocid, nasilje nad ljudima. S obzirom na ono što je ostalo, treba napraviti centar koji bi upozoravao da se takve stiuacije više ne ponove”, rekao je Bovuljak, prenosi hrt.hr.

Tražimo cjelovito rješenje za Goli otok. A svi nude neka parcijalna rješenja. Zato mislimo da je upravo ovo rješenje Ministarstva kulture dobro i da se na kvalitetan način trajno riješi budućnost Golog otoka, kaže Bovuljak.

Istaknuo je da prostorni plan na području Golog otoka podrazumijeva kamp s nekoliko stotina ležajeva i hotel. To je jedna betonizacija za koju smatramo da nije potrebna jer se tu treba riješiti puno bitnije stvari nego što bi se išlo u jednu takvu akciju velikog opsega. Zahtijeva to i jedno trajektno pristanište, vodu, struju itd. Nešto od tih kapaciteta ima, a nešto nema. Zahtijeva vrlo velika ulaganja, a nije riješena budućnost.

Predsjednik udruge Goli otok izjavio je i da je njemu u interesu dijalog, odnosno da se pitanje otoka riješi putem dijaloga. Pozvali smo drugu stranu na dijalog, ali odgovora nema, kazao je. U dva navrata poslali smo gradu Rabu i općini Lopar zamolbe za sastanak da čujemo njihovo mišljenje. Ali kao da ne primaju te naše poruke i ne odazivaju se, kazao je.

U vezi s pitanjem Golog otoka otvorena je javna rasprava i trajat će do 7. listopada.

Alen Andreškić, načelnik općine Lopar, nije se odazvao pozivu u emisiju, ističe se u izvješću HRT-a.