Iako se rodbina i Crkva protive, posmrtne ostke iz Hude jame prenose na groblje

huda-jama-prenose-kosti

Počeo je prijenos 700 posmrtnih ostataka žrtava iz masovnog poratnog grobišta u napuštenom rudniku Barbarin rov, u selu Huda Jama kod Celja, na mariborsko groblje Dobrava.

Na tom području ubijene su i tisuće Hrvata, a prijenos posmrtnih ostataka odobrilo je vladino povjerenstvo, iako se protive više civilnih udruga koje predstavljaju rodbinu žrtava kao i slovenska rimokatolička crkva. Oni smatraju da bi grobnica ili kosturnica sa žrtvama morala biti na mjestu gdje su ubijeni, javlja HRT.

Visoki dostojanstvenici i predstavnici slovenske rimokatoličke crkve misu za sve poginule i ubijene u ratnim i poratnim mjesecima 1945. godine održali u nedjelju u spomen parku Teharje kod Celja, gdje se 1945. nalazio veliki logor za zarobljene vojhnike i civile koji su onda selektirano upućivani na gubilišta, pa i u Hudu jamu.

Računa se da će prijenos posmrtnih ostataka 700 žrtava Hude jame biti završen do kraja mjeseca, kad će u memorijalnom obilježavanju tih tragičnih događaja na mariborskom groblju sudjelovati i slovenski predsjednik Borut Pahor.

huda-jama-vijenac-boruta-pahora

Pahor je kazao da je proces pomirenja nekadašnjih sukobljenih stranaka i pomirenje s prošlošću kontinuirani proces, no da bi dostojan pokop žrtava Hude jame u tom smislu mogao biti povijesna prekretnica.

U Hudoj jami se u dva rudnička rova nalazi, kako se pretpostavlja, još oko dvije tisuće žrtava koje tek treba ekshumirati i pokopati.

huda-jama-kosti

huda-jama-iskapanje