Hoće li Škoro ostati bez 827.000 kuna? Gong tvrdi da je prekršio propise i da ga treba sankcionirati

Miroslav Škoro

Nevladina udruga Gong zatražila je od Izbornog povjerenstva da Miroslavu Škori obustaviti isplatu naknade troškova izborne promidžbe jer, kako kažu, nije prijavio oglašavanje na društvenim mrežama u skladu sa zakonom i pridruženim pravilnikom.

Članak 58. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kaže kako obrazac i način unosa financijskih izvještaja propisuje ministar financija Pravilnikom. Prema novom Pravilniku, koji se prvi put primjenjuje na ovim izborima, društvene mreže izvještavaju se odvojeno od ostatka troškova. U obrascu IZ-T-IP jasno stoji stavka „naziv društvene mreže“ i uputa za ispunjavanje (članak 11. Pravilnika), a društvene mreže odvojene su i u obrascu FIN-IZVJ-IP, priopćio je Gong.

Ako se kandidati koji imaju pravo na naknadu utrošenih sredstava (oni koji su prikupili najmanje 10% važećih glasova biračica i birača) ne pridržavaju ovih uputa i ne dostave izvještaje „na propisani način i u propisanom roku“, članak 63. Zakona predviđa izricanje administrativne sankcije “obustave isplate naknade troškova izborne promidžbe“, ističe Gong.

Dalje kažu da bi DIP, ako se želi pridržavati Zakona i Pravilnika, a i vlastitih uputa, trebao kandidatu Škori izreći ovu sankciju sve do urednog ispunjenja obveza.

“Ako se pokaže da nisu na ispravan način unijeli troškove za društvene mreže, DIP bi trebao isto napraviti i s kandidatkinjom i kandidatom koji su ušli u drugi krug. Što se tiče ostalih izvještaja pristiglih od kandidata i kandidatkinja iz prvog kruga – svi su se, osim Ante Đapića, držali Zakona i Pravilnika i prijavili društvene mreže u posebnu kategoriju. Đapić nije prešao prag pa se na njega ova sankcija ne odnosi”, stoji u priopćenju Gonga.

Prema važećim propisima, pravo na naknadu izbornih troškova u prvom krugu predsjedničkih izbora imaju kandidati koji osvoje 10 i više posto glasova. Na raspolaganju je ukupno 3,1 milijuna kuna, pa bi, sukladno osvojenom broju glasova, Zoranu Milanoviću trebalo pripasti 1,2 milijuna kuna naknade, Kolindi Grabar-Kitarović 1.080.000 kuna, a Miroslavu Škori 827.000 kuna.

Foto: Facebook / Miroslav Škoro