Hoće li Srbija preko reda na dnevni red?

Europsku administraciju u Bruxellesu drma euforija nakon usklađene rezolucije o Kosovu! Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je u Bruxellesu, nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih psolova Europske unije, izjavio: “Hrvatska se nalazi na zadnjim metrima u pravcu članstva u Europskoj uniji, što pokazuje da ponuda europske perspektive doista vrijedi.” I onda dometnuo kako je europska diplomacija ostvarila veliki uspjeh jer je nakon donošenja rezolucije u Općoj skupštini UN-a, koja je usklađena između EU-a i Srbije, sada otvoren put za otvaranje dijaloga između Prištine i Beograda.

“Europska diplomacija je jaka kada je jedinstvena, što se može vidjeti na zapadnom Balkanu. To što je sada slobodan put za izravne razgovore između Kosova i Srbije predstavlja uspjeh europske diplomacije”, rekao je Westerwelle, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon je usklađivanje prijedloga rezolucije nazvala “velikim uspjehom Srbije i EU-a”.

Tako je, eto, Srbija, prihvaćajući nešto što ionako ne može izbjeći nego tek možda na neko vrijeme odgoditi, postala europska miljenica. Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u subotu se zauzelo se za to da Vijeće EU-a što prije dade Europskoj komisiji mandat da započne s izradom mišljenja o srbijanskom zahtjevu za članstvo. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar predložio je da ministri vanjskih poslova EU-a koji se već u ponedjeljak sastaju na redovitom mjesečnom sastanku donesu odluku o tome.

Srbija je u prosincu prošle godine podnijela zahtjev za članstvo, ali on dosad nije bio razmatran, između ostaloga zbog beogradske politike prema Kosovu i zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom. Nizozemska uvjetuje napredak Srbije prema Uniji uhićenjem Ratka Mladića.

Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u petak i subotu nije sudjelovao nitko iz Nizozemske, koju još vodi tehnička vlada nakon parlamentarnih izbora održanih u lipnju. A, koliko se može zaključiti iz medijskih izvješća o tom skupu, nitko drugi se nije sjetio ni Mladića ni srbijanske suradnje s Haagom. Čak ni – barem kada se radilo o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom – stroga i nepopustljiva britanska diplomacija!

U Beogradu, naravnom s nestrpljenjem očekuju što će se dogoditi na redovitom mjesečnom sastanku, ali ne bi, zbog domaće javnosti, da se eventualni uspojeh slovenski nastojanjima da Srbiju preko reda stavi na dnevni red dovodi u vezu s usuglašenom rezolucijom. “To u suštini ne bi trebalo imati veze sa onim što je urađeno u Općoj skupštini UN-a, ali sa druge strane, sigurno je da bi svi oni koji od Srbije očekuju konstruktivan prilaz morali to imati u vidu kada donose ovakve odluke u narednom periodu”, izjavio je potpredsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić.

Slično o ovom pitanju govori i šefica ureda srbijanske vlade za europske integracije Milica Delević. Ona, naime, kaže da “nije dobro nikakav napredak u europskim integracijama promatrati kao trgovinu”, ali onda dodaje da, premda zapadni Balkan nije na dnevnom redu, ministri vanjskih poslova, “u svjetlu pozitivnih događaja od kraja prošlog tjedna, mogu odlučiti raspravljati nečemu”.