Sanader neće pred saborsko povjerenstvo za Inu?

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader neće se pojaviti kao svjedok pred Istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine, koje je Hrvatski sabor osnovao u ožujku, piše “Vjesnik” Povjerenstvo će se sastati u ponedjeljak i utorak, a o tome što se točno događalo u privatizaciji Ine trebali bi progovoriti ključni ljudi u tom procesu, ali ne i Sanader koji je, kako piše “Vjesnik”, ” iz Sjedinjenih Država navodno o tome izvijestio povjerenstvo”.

Šefica povjerenstva Dragica Zgrebec izjavila je da u ovom trenutku nemaju informaciju da je poziv za svjedočenje uručen bivšem premijeru.

Zakon propisuje visoke kazne za one koji se ne odazove pozivu povjerenstva te odgovornoj osobi koja ne dostavi traženu dokumentaciju. Riječ je o zatvorskoj kazni od šest mjeseci do pet godina ili novčanoj od 50.000 do milijun kuna.

U ponedjeljak bi svoje iskaze trebali dati odgovorni iz vremena kad se prodavalo 25 posto plus jedna dionica Ine, odnosno bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik Nadzornog odbora Slavko Linić te tadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji je i operativno sudjelovao u pregovorima te radio na ugovoru o prodaji. Iskaz bi trebao dati i dugogodišnji predsjednik Uprave Tomislav Dragičević.

U utorak bi, pak, na dnevnom redu trebao biti proces privatizacije od 2003. do 2009. te plinsko poslovanje. Iskaze bi trebali dati sadašnji potpredsjednik Vlade i predsjednik nadzornog odbora Ine Ivan Šuker te bivši potpredsjednik Vlade te ministar gospodarstva Damir Polančec koji je sudjelovao na izmjenama ugovora što se odnose na dioničare. Pozvan je i bivši premijer Ivo Sanader te sadašnji predsjednik uprave Ine i član nadzornog odbora Zoltán Áldott.