Hoće li Željana Zovko biti prva državljanka BiH koja će postati zastupnica u Europskom parlamentu?

zeljana-zovkoNa izborima koji će se održati 14. travnja u Hrvatskoj će se izabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu, a među kandidatima je i Željana Zovko, aktualna savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Nekadašnju veleposlanicu BiH u Španjolskoj i Francuskoj na svoju listu kandidata stavio je HDZ, a ako uđe u EP, Zovko će biti prva državljanka BiH koja će postati europska zastupnica

U razgovoru za Dnevni avaz otkriva da je i sama bila iznenađena, ali i počašćena što se našla među kandidatima za ulazak u parlament velike “europske obitelji”. Kaže da je takva ponuda nešto što se ne odbija te je stoga pristala i ući u utrku za zastupnicu Hrvatske, iako živi u BiH.

“Ja ću se boriti za interese Hrvatske, kao građanin BiH. To su dvije polovine jednog srca, to se ne može dijeliti. Svoju kandidaturu doživljavam i kao jednu vrstu pomoći Hrvatske da se čuje glas odavde, da se ne dižu zidovi nego, ustvari, da se prave mostovi. Uvijek sam nastojala graditi mostove među ljudima i ovo je samo nastavak te misije”, izjavila je Zovko za Dnevni avaz.

Ističe da njen eventualni ulazak u Europski parlament kao zastupnice iz Hrvatske ne može ni na koji način naštetiti Bosni i Hercegovini.

“Uvijek sam radila i radit ću za dobrobit BiH i mislim da sam to pokazala i dokazala. Ako dobijem podršku birača i uđem u Europski parlament, osim interesa Hrvatske, naravno da ću kao Hrvatica iz BiH na neki način biti glas svih onih koji u našoj zemlji imaju hrvatsku putovnicu, a takvih je veliki broj, ne samo Hrvata nego i Bošnjaka i Srba, a trudit ću se da na svaki način doprinesem i tome da BiH postane što prije članica EU”, kaže Zovko.

Željana Zovko je u bh. diplomaciji provela 11 godina i za to vrijeme znatno doprinijela boljem imidžu BiH u svijetu. Ostat će upamćena i po angažmanu i doprinosu na izručenju monstruma Veselina Vlahovića Batka našoj zemlji iz Španjolske te po naporima koje je učinila na uvrštavanju Starog mosta u Mostaru na listu UNESCO-a.

U posljednje vrijeme u ime predsjedavajućeg Vijeća ministara nazočila je brojnim skupovima, među ostalim, i konferenciji Europske pučke stranke, na kojoj je govorila o budućnosti zapadnog Balkana u EU.