Ustoličen papa Franjo I., nazočila izaslanstva iz više od 130 zemalja

franjo-i-inauguracija

Jorge Mario Bergolio – papa Franjo – inauguriran je kao poglavar Vatikana i Rimokatoličke crkve. Službu je preuzeo na blagdan svetog Josipa, zaštitnika Crkve. Uz mnogobrojne vjernike, na svečanosti su bila 132 državna izaslanstva te mnogi vjerski poglavari.

U propovijedi Papa je pozvao da se ne zaborave bližnji, posebice djeca, stariji i potrebiti, a onima koji su na položaju poručio je da zaštite ljude i okoliš u kojem živimo.

“Treba živjeti u poštovanju, dobru, čuvanju prijateljstva. Budite čuvari, Božjih darova. Kada ne vodimo brigu o svemu što je stvoreno, srce se suši i počinje razaranje. Zbog toga bih želio zamoliti sve ljude koji imaju bilo kakvu odgovornost u politici i društvu, ekonomiji da budemo čuvari stvorenoga, Božjega plana, čuvari jedni drugih”, poručio je papa Franjo.

Osim kardinala s Papom su koncelebrirali patrijarsi i nadbiskupi istočnih katoličkih Crkava koptski aleksandrijski patrijarh Isaac Sidrak, antiohijski grko-melkitski patrijarh Grgur III. Laham, sirski antiohijski patrijarh Ignace Youssif III. Younan, armenski patrijarh Nerses Bedros XIX. Tarmouni, babilonski kaldejski patrijarh Luosi Raphael Sako, patrijarh Ukrajinske grkokatoličke Crkve Svjatoslav Ševčuk, latinski jeruzalemski patrijarh Fouad Twal.

Na misi je bio i ekumenski patrijarh Bartolomej, što je prvi put da je duhovni vođa Pravoslavne crkve nazoči inauguracijskoj misi nekog pape od velikog crkvenog raskola 1054. godine.

Na svečanosti je sudjelovalo više od dvije i pol tisuće nadbiskupa, biskupa, izaslanstava drugih kršćanskih Crkava i zajednica iz svijeta te oko tisuću sjemeništaraca i svećenika, objavila je Sveta Stolica.

Nakon molitve na grobu svetog Petra krenula je procesija prema oltaru ispred bazilike sv. Petra gdje se slavi misa. U procesiji su se nosili palij i Ribarev prsten koji su na početku mise predani Papi a za vrijeme procesije Zbor Sikstinske kapele i Zbor Papinskog instituta za glazbu pjevali su “Laudes Regiae”, pohvale Kralju.

Na početku mise papa Franjo primio je simbole papinske moći. Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran stavio je preko njegovih leđa palij, a potom mu je dekan Kardinalskog zbora, talijanski kardinal Angelo Sodano, na lijevu ruku stavio ribarski prsten.

Misa je slavljena na latinskom jeziku, papa je propovijedao na talijanskom, dok je naviještanje evanđelja bilo na grčkom jeziku, kako bi se pokazala važnost jedinstva istočne i zapadne kršćanske tradicije.

Vatikanski analitičari navode da je novi Papa poslao dodatne signale promjene izabravši jednostavniju liturgiju od svojeg prethodnika, pape u miru Benedikta XVI. Svečanu inauguracijsku misu papa Franjo skratio je na malo više od jedan sat, dok je inauguracijska misa pape Benedikta 2005. godine trajala tri sata.

franjo-i-inauguracijaNa središnjem vatikanskom trgu i okolnim ulicama okupilo se oko milijun ljudi. To je najveće okupljanje u Rimu od svečanosti beatifikacije pokojnog Ivana Pavla II. 1. svibnja 2011., na kojoj je bilo 1,5 milijuna ljudi.

Na misi ispred bazilike sv. Petra u prvim redovima bila su 132 strana izaslanstva – čelnici država i vlada iz cijeloga svijeta te dužnosnici najvećih svjetskih religija.

Izaslanstvo BiH predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, a na čelu izaslanstva Republike Hrvatske bio je predsjednik Ivo Josipović.

Uz sirene i helikoptere, središte Rima i okolica Vatikana izgledali su kao pod opsadom. Bilo je raspoređeno više od 3000 pripadnika snaga reda, od kojih mnogi u civilu.

Prije mise Papa se provezao džipom Trgom sv. Petra, na kojem se okupilo više od milijun ljudi iz cijeloga svijeta. U jednom trenutku Papa je izašao iz džipa da se pozdravi s vjernicima, među kojima je pozdravio i jednu osobu u invalidskim kolicima. Više katoličkih organizacija na Trgu svetog Petra rasporedilo je svoje transparente.