Hosovac Mirsad Repak u Norveškoj osuđen na osam godina zatvora

Vrhovni sud Norveške osudio je danas Mirsada Repaka, porijeklom iz BiH, na osam godina zatvora zbog zločina iz 1992. godine kada je bio pripadnik Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Najviši sud u Norveškoj proglasio je Repaka, koji je star 44. godine, krivim za “lišavanje slobode” i nanošenje patnje žrtvama, i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od osam godina, čime je premašio zahtjev tužiteljstva koje je tražilo kaznu od šest godina.

Repak, koji sa obitelji živi u Norveškoj od 1993., a ima i norveško državljanstvo od 2001.

Prema procjeni suda, on je bio na zapovjednoj dužnosti u toj vojsci i sudjelovao je u zatvaranju 13 osoba u logor Dretelj, kod Čapljine. Tijekom sudskog procesa mediji su prenijeli informaciju da je dokumentacija koju je prikupljao odvjetnički tim Slobodana Miloševića isticala je baš Repka kao najbrutalnijeg čuvara logora Dretelj.

Repakov odvjetnik ocijenio je bizarnom činjenicu da vrhovni sud nije uvažio zakone koji su na snazi u BiH, odnosno činjenicu da je Parlament izglasao dekret o amnestiji za sva djela lišavanja slobode koja nisu povezana sa ratnim zločinima.