Josipović i Izetbegović obišli gradilište Islamskog centra u Rijeci

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas su obišli gradilište islamskog centra u Rijeci.

Ivo Josipović je rekao da se veseli otvorenju islamskog centra te da je taj objekat dokaz da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda, ali i zemlja nacionalnih manjina. Hrvatski Ustav jamči vjerske slobode i nacionalna prava, rekao je Josipović.

Bakir Izetbegović je kazao da je pozitivno iznenađen viđenim, te da je riječ o prekrasnom i upečatljivom objektu. Gradnja riječkog, nakon zagrebačkog islamskog centra, pokazuje da u Hrvatskoj ostvarivanje vjerskih prava ne ostaje samo na riječima, kazao je Izetbegović.

Kamen temeljac za gradnju Islamskog centra na Rujevici, prema idejnom rješenju akademskog kipara Dušana Đamonje, postavljen je 3. listopada 2009, radovi su počeli prije godinu dana, a trebali bi završiti u listopadu ove godine. Proteže se na površini od 4.000 četvornih metara, glavna konstrukcija centra je završena, a u tijeku je polaganje kamena na glavni trg.

Prije posjeta Rijeci, Izetbegović i Josipović boravili su u Bihaću, gdje su, kako prenose agencije, riješili nesporazume izazvane nepreciznim tumačenjem Josipovićeva intervjua Reutersu koji je izazvao reakcije Bošnjaka u BiH i u Hrvatskoj.