Hrvatica u Njemačkoj na sudu pobijedila grad Pforzheim, htjeli joj zabraniti molitvu u blizini ustanove za pobačaje

Foto: ADF International

Savezni upravni sud u Leipzigu je u novoj presudi potvrdio da je nedopustivo zabraniti mirno okupljanje na molitvu u blizini ustanove za pobačaje, priopćila je organizacija ADF International.

Nakon što je zabranjeno lokalnoj inicijativi ”40 dana za život” u Pforzheim moliti blizu ustanove za pobačaj ”Pro Familia”, voditeljica inicijative, Hrvatica Pavica Vojnović, pokrenula je sudski postupak protiv lokalne vlasti.

Najviši upravni sud u Njemačkoj je s novom presudom potvrdio pravo na slobodu okupljanja. Uprkos tome njemačka ministrica obitelji Lisa Paus planira zakonski uvesti “zone cenzure“ oko ustanove za pobačaje.

Paus je najavila zabranu molitve i ponude podrške ispred ustanova za pobačaje u cijeloj Njemačkoj.

“Zaista mi je laknulo. Naše molitve itekako pomažu, kako su nam stalno govorile pogođene žene. Zahvalna sam što možemo nastaviti naša molitvena bdijenja. Svaki ljudski život je dragocjen i zaslužuje zaštitu,” kaže Pavica Vojnović nakon presude.

Međunarodna organizacija za ljudska prava ADF International podržala ju je u njenom pravnom slučaju.

Zabrana mirnih molitvenih bdijenja

“40 dana za život” okupljalo bi se dvaput godišnje kako bi održali tiho molitveno bdijenje ispred ustanove za pobačaje “Pro Familia” — ogranka Planiranog roditeljstva u Njemačkoj.

Grad Pforzheim je 2019 zabranio organizaciji da se okuplja ispred ustanove Pro Familia, uprkos tome što ih dijeli široka cesta. Grad im je tada zabranio da se mole u vidljivoj blizini ustanove za pobačaje. Vojnović je tada kao voditeljica grupe podnjela prijavu sudu jer je zabrana kršila pravo na slobodu okupljanja.

Njen odvjetnik Tomislav Čunović je nakon presude rekao “Sloboda okupljanja i sloboda govora je temelj demokracije i vladavine prava. Zato su ovakve zabrane okupljanja na molitvu suprotna temeljnim ljudskim pravima, što je sud prepoznao. Zauzimanje za nerođenu djecu i mirno izražavanje tog mišjenja ispred ustanove za pobačaj ne mogu (više) zabraniti moćne lobističke skupine poput ‘Pro Familia’. ”

Presuda je suprotna planovima njemačke vlade

Njemačka ministrica obitelji Lisa Paus je već nekoliko puta najavila planove da se zakonskim putem ograniče molitve i ponude podrške ispred ustanove za pobačaj. Ministrica Paus planira izbaciti član 218 iz njemačkog Krivičnog zakona koji regulira pobačaj. Slučaj Vojnovića zato ima poseban značaj za pravo na slobodu okupljanja u Njemačkoj.

U presudi su suci najvišeg suda Njemačke potvrdili da osim temeljnog prava na slobodu okupljanja organizatori imaju pravo odlučiti mjesto, vrijeme, način i sadržaj okupljanja. Sud čvrsto odbija zabranu slobode govora: “Zabrane s ciljem da spriječe izražavanja mišljenja zbog sadržaja su što više isključene.“

“Ova presuda šalje jasnu poruku Berlinu da nema mjesta za zabranu mirni molitveni bdijenja za žene koje se nalaze u ugroženim situacijama u slobodnoj i demokratskoj državi” kaže Dr Felix Böllmann iz ADF International.