U Zagrebu preminuo Jerko Doko, prvi ministar obrane Bosne i Hercegovine

Foto: Screenshot

U zagrebačkoj bolnici jučer je preminuo Jerko Doko, prvi ministar obrane Bosne i Hercegovine, doznaje Hrvatski medijski servis od izvora bliskog obitelji Doko.

Preminuo je u 71. godini života čekajući na presađivanje jetre koje nije dočekao. Već dulje vremena se mučio i bio je narušena zdravlja.

U jednom od rijetkih medijskih istupa, prije četiri godine, Doko je kazao da je najveći problem u BiH ako je jedan od tri konstitutivna naroda ugrožen i majoriziran te da su to u ovom trenutku Hrvati.

“Tu je najveća odgovornost na Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, da se ne dogodi da se Hrvatima biraju njihovi politički predstavnici i sl.”, istaknuo je tada Doko.

Doko, koji je bio ministar obrane RBiH u vrijeme kada su se rezervisti JNA spremali za agresiju koja je osmišljena iz Beograda, izjavio je da je formiranje HVO-a apsolutno opravdano.

“Njegova je uloga obrana prostora gdje žive Hrvati i BiH, a Hrvati su živjeli na cijelom teritoriju. Kao ministar pomogao sam i utemeljenju HVO-a u Sarajevu u kojemu je bilo čak 1200 Bošnjaka. HVO je legalan, a to se navodi u Zakonu o obrani koji sam ja predložio Vladi, gdje je prihvaćen te potvrđen kasnije na skupštini”, kazao je ranije Doko.

Posljednji ispraćaj Jerka Doke održat će se u petak 30. lipnja u Velikoj dvorani krematorija na Mirogoju u 10.40 sati, dok će se misa zadušnica služiti istog dana u crkvi sv. Josipa na Trešnjevci.