Hrvatska i Srbija zatražile izručenje Milorada Momića

Hrvatska je od Francuske zatražila izručenje bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe Škorpiona Milorada Momića (47), uhićenog početkom tjedna na jugoistoku Francuske, gdje se godinama skrivao pod lažnim imenom.

“Ministar je potpisao zahtjev za izručenje koji je s popratnom potrebnom dokumentacijom poslan francuskim vlastima”, izjavila je za Hinu glasnogovornica ministarstva Vesna Dovranić, dodajući kako francusko pravosuđe nema rok u kojemu mora odlučiti o tom zahtjevu.

Momića vukovarski Županijski sud traži zbog ratnog zločina počinjenog na području istočne Slavonije. Tereti ga se i da je kao pripadnik Škorpiona sudjelovao u ubojstvu oko 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995.

I srbijansko ministarstvo pravosuđa uputilo je Francuskoj molbu za Momićevo izručenje. Molba za izručenjem Momića, kako je precizirano, upućena je nadležnim francuskim tijelika u utorak 8. veljače.

Odluku o izručenju Momić čeka u ekstradicijskom pritvoru. Škorpioni su bili u ovlasti srbijanskoga ministarstva unutarnjih poslova, sudjelovali su u sukobima u Hrvatskoj (1991.-1995.) i u Bosni (1992.-1995.), a zatim i na Kosovu tijekom rata 1998.-1999.

Četvorica pripadnika te postrojbe osuđena su u travnju 2007. na sudu u Srbiji na zatvorske kazne do 20 godina, a jedan pripadnik, Slobodan Davidović dobio je dvije godine prije – 2005. na zagrebačkome Županijskom sudu 15 godina zatvora.

Osuđen je zbog sudjelovanja u ubojstvu šestorice mladih Bošnjaka, od kojih su trojica bili maloljetnici, u Godinskoj Bari, mjestu u blizini Trnova (BiH) 1995., te zbog zlostavljanja i nanošenja teških ozljeda hrvatskome branitelju Željku Junačkom u Bobovu, mjestu u blizini Vinkovaca 1991.