Izetbegović: BiH je išla naprijed samo onda kada su lideri imali hrabrosti praviti kompromise

Na Sveučilistu New York održana je konferencija o Daytonskom mirovnom sporazumu u organizaciji Clintonove Globalne Inicijative uz sudjelovanje istaknutih predstavnika administracije predsjednika Clintona te predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i zamjenika američke drzavne tajnice.

“Strah od drugoga, balkanski strah od buducnosti s drugom etničkom skupinom još je tu, ali prošli smo više od pola puta do normalnog zivota”, riječi su Bakira Izetbegovića koje su, po ocjeni Glasa Amerike, najbolje okarakterizirale trenutačnu situaciju u BiH. Rješenje je – to su svi se sudionici panela složili – ulazak BiH u NATO i Europsku uniju. No do toga je dug i težak put.

Prema priopćenju iz njegova kabineta, Izetbegović je u svom izlaganju istakanuo da je BiH od Daytona do danas napravila veliki napredak, te da je prešla težu polovinu puta ka trajnoj stabilnosti. Osvrćući se na izazove proteklih petnaest godina, Izetbegović je naglasio da je za izgradnju i očuvanje mira potrebna hrabrost, te da su za uspjeh procesa pomirenja, reformi i integracija potrebni hrabri lideri, kako domaći, tako i međunarodni.

Izetbegović je rekao da dosadašnja iskustva pokazuju da je Bosna i Hercegovina išla naprijed samo onda kada su domaći lideri imali hrabrosti praviti kompromise, te kada se međunarodna zajednica odlučno suprotstavljala onima koji su kočili reformske procese. Odsustvo volje i odlučnosti uvijek je rezultiralo odsustvom napretka, konstatirao je Izetbegović.

Govoreći o trenutnoj situaciji, Izetbegović je ocijenio da postoji snažan trend integracija u BiH i u regiji, ali da postoje i manje snažni ali opasni pozivi na dezintegraciju, nove entitete, nove podjele, otcjepljenja i slično. Naglasio je da se svi relevanti akteri moraju odlučno suprotstaviti takvim pozivima, te snažno podržati integracione procese.

U tom smislu, Izetbegović je još jednom podvukao da su obnova međunacionalnog povjerenja dijalogom, pomirenjem i dogovorom, izgradnja institucija u skladu s europskim standardima, te ubrzana izgradnja infrastrukture ključni preduvjeti za dalji napredak BiH. Izetbegović je izrazio čvrsto uvjerenje da ova tri procesa izgradnje, u sinergiji jedan s drugim, mogu kreirati pozitivnu spiralu koja će osigurati trajni mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet, stoji u priopćenju.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je, kako prenosi Glas Amerike, u svom izlaganju rekao: “Vrlo je realno da ćemo završiti pregovore ove godine. Naša vlada naporno radi na tome, posebno na borbi protiv korupcije i mislim da su naši rezultati vrlo dobri.”

“Slažem se da je budućnost zemalja iz regije u Europskoj uniji, važno je da zemlje koje žele ući preuzmu svoje mjesto i ulogu u Europi. Treba napraviti puno, neke reforme su vrlo bolne i dugotrajne. Put na kojemu je Hrvatska bio je vrlo dug, no sada ste pri njegovom kraju”, rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Bakir Izetbegović posebno se zahvalio predsjedniku Josipoviću zbog toga, kako je rekao, što je “pokrenuo proces pomirenja”, što je otvorio novu dimenziju koja će stvoriti pozitivniju atmosferu. Na inzistiranje moderatorice panela, novinarke Christiane Amanpour, da kaze što je glavna prepreka napretku u BiH gospodin Izetbegović je odgovorio: “Očekujem da srpska strana, političari iz Banje Luke, konačno prihvate ujedinjenu BiH i zajedničku buducnost. Ja činim najbolje što mogu. Šaljem poruke, ali oni moraju odlučiti”.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, inače domaćin newyorškog skupa, zaključio je konferencijuovim riječima: “Svima je potreban osjećaj identiteta. Imamo potrebu zatvoriti se u svoje kutije. Muškarci i žene, crni i bijeli, mladi i stari…Svi se svrstavamo u kategrije. Međutim, problem je kada je ta kategorija postane važnija od pripadnosti ljudskom rodu. Na Balkanu su povijesne činjenice natjerale ljude da se svrstaju u kategorije koje njihovoj djeci neće donijet ničeg dobrog i koje vode do nasilja, kao što bi vodile bilo gdje drugo”.