Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe

U Šumi Brezovici pokraj Sisaka svečano se obilježava Dan antifašističke borbe i 66. obljetnica pobjede nad fašizmom. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović položio je vijenac ispred spomenika prvom partizanskom odredu u Brezovici.

Vijenac je položilo i izaslanstvo Sabora predvođeno potpredsjednikom Josipom Friščićem te izaslanstvo Vlade predvođeno potpredsjednikom i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Potom je vijenac položilo izaslanstvo Oružanih snaga RH te veleposlanik Ukrajine u RH u ime antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu.

Vijenac je položilo i izaslanstvo grada Zagreba, Sisačko-moslavačke županije, izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća na čelu s Miloradom Pupovcem.

Prijenos obilježavanja Dana antifašističke borbe iz Brezovice možete gledati na programu HTV 1 od 10.30.

Dan antifašističke borbe obilježava se u Hrvatskoj 22. lipnja, u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu – Prvoga sisačkog partizanskog odreda. Osnovan je upravo u šumi Brezovici na taj datum 1941., a ove se godine slavi 70. obljetnica osnutka te postrojbe.

Nacistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u akciji kodnog naziva Operacija Barbarossa. Time je poništen Ribbentrop-Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile. Zbog novonastalih okolnosti, pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti pa su se iz grada povukli u okolicu, najprije u selo Žabno, a zatim u Brezovicu. Ondje su osnovali odred koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković. Njegov je pripadnik bio i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borili su se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) bilo je oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a. [HRT]