Hrvatska otvorila sva poglavlja pregovora s EU-om

Hrvatska je danas u Bruxellesu otvorila tri zadnja poglavlja u pristupnim pregovorima i zatvorila još dva, čime je došla vrlo blizu završetku pristupnih pregovora i potpisivanju pristupnog ugovora, što se očekuje početkom sljedeće godine.

Hrvatska je otvorila pregovore u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, a zatvorila poglavlje Javne nabave i porezi. Od danas Hrvatska ima otvorenih svih 33 poglavlja o kojima se pregovora, od kojih je zatvoreno već 20.

Povjerenik za proširenje Štefan Füle izjavio je na konferenciji za novinare da se može predvidjeti potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom tijekom mađarskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine, te najavio da bi Komisija u svom izvješću o napretku, početkom studenoga ove godine, mogla objaviti s konkretnije datume oko hrvatskog pristupa.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocijenila je u Zagrebu da je Hrvatska na današnjoj pristupnoj konferenciji ušla u posljednjih 500 metara maratonske utrke pregovora za ulazak u Europsku uniju, ali je naglasila da se radi o iznimno zahtjevnoj posljednjoj dionici.

Govoreći o poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, ona je kazala da je “posebno zadovoljna što su prepoznati svi napori RH u nekoliko iznimno važnih segmenata”, od borbe protiv korupcije do suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.