Sa sabljom u ruci prijetio zarobljenim bugojanskim Hrvatima da će ih zaklati

Senad Alkić, bivši pomoćnik zapovjednika za operativne poslove 307. motorizirane brigade Armije BiH, kaže da je bilo hrvatskih zarobljenika u različitim objektima u Bugojnu, ali o njima se nije raspravljalo na sastancima rukovodstva brigade.

Alkić je na suđenju četvorici optuženih za zločine nad bugojanskim Hrvatima svjedočio u korist Obrane Enesa Handžića, za kojeg je kazao da je bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

“O zarobljavanju i predaji jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) čuo sam od drugih ljudi, a ne na brifinzima brigade. Nisam se posebno ni zanimao za te ljude jer sam iz Donjeg Vakufa i ne poznajem ih”, kazao je Alkić.

Handžić je, zajedno s Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem, optužen za zločine počinjene tijekom 1993. i 1994. godine nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a koji su bili zatočeni u različitim objektima na području Bugojna.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Handžić je bio pomoćnik načelnika za sigurnost 307. motorizirane brigade ABiH.

Svjedok Alkić je ispričao da je bio prisutan u Marksističkom centru kada se izvjesni “Ćeso” sa sabljom ili velikim nožem u ruci obraćao zarobljenicima.

“Zarobljenici su sjedili naslonjeni na zidove, a Ćeso im je plačući objašnjavao da mu je netko iz HVO-a ubio sina i da će ih zaklati”, kazao je Alkić, istaknuvši da je uspio izvesti Ćesu iz Marksističkog centra a da se nikome ništa nije dogodilo.

Svjedok tvrdi da je zarobljenika – koji, prema njegovom kazivanju, nisu bili civili – u Marksističkom centru moglo biti 50 ili više. Kako je kazao, saznao je da su korišteni kao radna snaga, ali mu nije poznato na kojem području.

Također, Alkić je istaknuo da nije imao saznanja da su neki zarobljenici hrvatske nacionalnosti nestali, osim što je to nekada u rujnu ili listopadu 1993. godine “čuo od ljudi na ulici”.

“Okolina u kojoj sam radio nije to znala. Nisam se ni zanimao. Nisam imao kontakta sa zatvorom”, kazao je svjedok, dodavši da je poznanika iz Gornjeg Vakufa obilazio u bolnici, ali da mu je rekao da ga nitko nije premlaćivao.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. srpanj 2010. godine, kada će biti saslušana tri svjedoka Obrane, javio je BIRN Justice Report.