Hrvatska policija ispitala Vesnu Bosanac na zahtjev Beograda

Hrvatska je policija nedavno obavila obavijesni razgovor s ravnateljicom vukovarske bolnice doktoricom Vesnom Bosanac zbog kaznene prijave iz Srbije u vezi s navodnim ratnim zločinom, potvrdio je za HTV glasnogovornik hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova Krunoslav Borovec. HTV javlja da su kaznenu prijavu protiv doktorice Bosanac još su 1992. podnijeli odnosno srpski ranjenici koji su se žalili na navodno zlostavljanje u bolnici.

Hrvatsko Državno odvjetnštvo (DORH) je pa pojasnilo da je riječ tek o provjeri informacija na zahtjev srbijanskog tužiteljstva te da je riječ o jednom od deset spornih predmeta od kojih su tri riješena u četvrtak kad je Srbija odustala od kaznenog progona protiv Purde, Janjića i Maslova.

I Vesna Bosanac je potvrdila da je bila na obavijesnom razgovoru potvrdila. “Policija je došla do mene i obavila obavijesni razgovor, a bilo jer riječi o navodnom nesavjesnom liječenju u vukovarskoj bolnici 1991. kako mom tako i doktora Juraja Njavre”, rekla je Bosanac te dodala da se, među ostalim, razgovaralo o smrti srpskog vojnika Bojana Gačića iz slučaja Purda-Janjić-Maslov.

“S policijom sam razgovarala i o smrti srpskog vojnika prezimena Nestorov koji je, međutim, umro u skloništu u Borovo Commercu i nije mogao biti dopremljen u bolnicu jer je JNA izbila na Priljevo i presjekla sve komunikacije između Vukovara i Borova naselja”, rekla je Bosanac.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, međutim, tvrdi Srbija nije podignula optužnicu protiv doktorice Vesne Bosanac, nego da se radi o reviziji predmeta vojnog suda iz 1992., koja se provodi kako bi se spriječilo ponavljanje slučaja Tihomira Purde.

“U skladu sa strategijom revidiranja predmeta koji su preuzeti od vojnog pravosuđa, Tužiteljstvo je poduzelo preostale procesne radnje tako što je dalo nalog da se, u skladu sa sporazumom o suradnji s DORH-om, uzme izjava od jednog svjedoka u predmetu ‘Vesna Bosanac’, u cilju zatvaranja toga predmeta ili njegovog ustupanja DORH-u”, stoji u priopćenju srbijanskog tužiteljstva.

Pitanje je samo na koji bi način taj predmet bio zatvoren da je Vesna Bosanac, poput nesretnog vukovarskog branitelja Tihomira Purde, krenula u kupovinu na tržnicu “Arizona”.