Prosvjede podržava 70 posto građana Hrvatske

Prosvjede protiv vlade podržava čak 70 posto građana Hrvatske, pokazalo je istraživanje koje su na uzorku od 600 ispitanika proveli Hrvatska televizija i agencija Hendal. Prosvjede ne podržava ih 21 posto ispitanika, a ostali su neodlučni. Od onih koji podržavaju prosvjede, njih 33 postoje izjavilo da je spremno pridružiti se prosvjedima.

Gotovo 62 posto građana smatra da Vlada treba što prije raspisati prijevremene izbore, dok ih je 26, 2 posto protiv skorog izlaska na birališta.

U anketi je postavljeno i konkretno pitanje tko bi Hrvatsku mogao izvući iz krize, a rezultati su, kad se kao mogući odgovori nude osobe, a ne stranke, više nego zanimljivi. Najviše glasova, 13,8 posto, dobio je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, a vođa najjače oporbene stranke Zoran Milanović je daleko iza njega s 5,8 posto.

No, po sposobnosti da zemlju izvede iz krize građani ne smatraju da je Milanović daleko ispred aktualne premijerke Jadranke Kosor kojoj su dali 3,3 posto glasova. Dragutin Lesar je zanimljivo odmah iza Jadranke Kosor, a tek onda je ostala politička elita – Radimir Čačić, Vesna Pusić, Ivo Josipović, Ljubo Jurčić…

HTV ocjenjuje da je možda od svega ipak najzanimljivije da najveći dio građana traži neke nove mlade ljude, njih skoro 19 posto, a još više – čak 37 posto građana ne zna tko bi uopće mogao zemlju izvući iz krize. Nije zanemariv ni postotak onih koji smatraju da nitko Hrvatsku ne može izvući iz krize, takvih totalnih pesimista je 8,2 posto.