Hrvatska policija ispituje svjedoke u slučaju Purda

Na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku hrvatska policija obavlja razgovore s 20-ak osoba koje nisu osumnjičene, nego daju iskaz kao svjedoci u slučaju vukovarskih branitelja koje srbijansko pravosuđe tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, doznaje se od glasnogovrnika hrvatskog MUP-a Krunoslava Borovca.

Mi na zahtjev osječkoga državnog odvjetništva obavljamo razgovore s 20-ak osoba, u svojstvu svjedoka, koje daju iskaz istražnom sucu u hitnoj istražnoj radnji saslušanja svjedoka, izjavio je Borovec za Hinu.

Objasnio da se iskazi, koji su potrebni za državnoodvjetničku odluku, moraju dati pred istražnim sucem da bi bili procesno valjani jer se taj postupak vodi po starom zakonu o kaznenom postupku. Rekao je kako se ti razgovori obavljaju u Osijeku u zadnja tri dana.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku zaprimilo je 17. siječnja od DORH-a spis u kojem Tihomira Purdu, vukovarskog branitelja, srbijansko pravosuđe tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika. Po riječima glasnogovornik ŽDO-a Osijek Zvonka Kuharića, taj je predmet u prednosti jer se osumnjičenik nalazi u ekstradicijskom zatvoru u Zenici.

Nakon razmatranja dostavljena materijala, odnosno preslika spisa i ocjene dokaza državno će odvjetništvo odlučiti o daljnjem postupku. Tihomir Purda uhićen je 5. siječnja na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice i nalazi se u zatvoru u Zenici.

O njegovu su slučaju prošloga tjedna u Zagrebu razgovarali hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i njegova srbijanska kolegica Snežana Malović te dogovorili da će Srbija slučaj prepustiti Hrvatskoj.

Temeljem toga dogovora Srbija je Hrvatskoj dostavila dokumentaciju o Tihomiru Purdi, kojeg u Beogradu sumnjič za ratni zločin nad Srbima u Vukovaru. Srbijanska ministrica je nakon toga dogovora izjavila kako Srbija očekuje da će Hrvatska Purdino izručenje zatražiti u roku od deset dana, a ako se to ne dogodi da će izručenje zatražiti Srbija.