Josipović: Održao sam sastanke sa svim mogućim opcijama u BiH

Hrvatska želi Bosni i Hercegovini sve najbolje, želi joj da svoju vlast organizira na demokratski i funkcionalan način te će, kao i dosad, podržavati put BiH u Europsku uniju i NATO, istaknuo je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući kritike koje mu je uputio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

U zajedničkoj izjavi o stanju u BiH, koju su Josipović i premijerka Jadranka Kosor objavili prošlog tjedna, “rekli smo kako je naša prva postavka neovisnost, suverenitet i jedinstvo BiH, a sve države, pa i susjedne, naravno da trebaju poštivati određene demokratske standarde”, izjavio je Josipović novinarima tijekom posjeta tvornici Končar.

Lagumdžija je u nedjelju kritizirao Josipovića, ocjenjujući da hrvatski predsjednik “problematizira legitimitet SDP-a BiH” u vezi s uspostavom nove vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora iz listopada 2010.

U drugom Dnevniku FTV, odgovarajući na pitanje što misli o izjavama hrvatskih političara u pogledu formiranja vlasti u BiH, Lagumdžija je rekao da “hrvatski veleposlanik nema pravo utjecati na unutarnje stvari u BiH”, te dodao da “to od 1995. godine nije radio ni srpski veleposlanik”.

Lagumadžija je nepristojnom ocijenio i izjavu ambasadora Hrvatske u Sarajevu Tončija Staničića da oba HDZ-a moraju biti dio vlasti.

“I mnogo veći autoriteti iz mnogo ozbiljnijih diplomatija u međunarodnoj zajednici nisu se usudili tako nešto izjavljivati”, rekao je Lagumdžija.

Josipović pak ističe da je on osobno, kao i drugi hrvatski dužnosnici, održao sastanke sa svim mogućim opcijama u BiH, i to u pravilu na njihov zahtjev. “Mislim da su svi oni prepoznali Hrvatsku kao prijatelja koji želi dobro BiH”, kazao je Josipović.