Hrvatska priprema strategiju za Hrvate izvan Hrvatske

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije kardinalom Vinkom Puljićem, koji joj je tom prigodom uručio monografiju „Kardinal od Vrhbosne“.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj situaciji i položaju Katoličke crkve i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Predsjednica Vlade Kosor je ponovila punu potporu Vlade RH jedinstvenoj BiH triju konstitutivnih i ravnopravnih naroda. Posebno se osvrnula i na ustavne reforme i dodala da je važno da se ustavne promjene provedu i da zajamče konstitutivnost i ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda.

Kardinal Puljić, govoreći o stavovima Crkve, istaknuo je zauzimanje Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini u očuvanju opstojnosti hrvatskog naroda u toj zemlji. U svezi s tim, premijerka je izvijestila kardinala da je Prijedlog Strategije RH prema Hrvatima izvan RH u završnoj fazi.

U svjetlu skorog hrvatskog ulaska u Europsku uniju, premijerka Kosor naglasila je da će Hrvatska kao 28. članica još snažnije podupirati susjede na njihovom euroatlantskom putu, pri tome posebno Bosnu i Hercegovinu, što je potvrđeno i hrvatskom pomoći u dobivanju Akcijskog plana za članstvo u NATO Savezu.