Čovićeva priča o trećem entitetu ima za cilj označiti izdajnike

Dragan Čović će tijekom ovoga tjedna posjetiti službeni Zagreb gdje će se sastati s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor te predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Potvrdio je to sarajevskom Oslobođenju, nakon sastanka hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s Josipovićem, Marinko Čavara, član Predsjedništva HDZ-a BiH.

“Mi imao redovite odnose s hrvatskim HDZ-om i sa službenim Zagrebom. U ovom tjednu smo tako planirali posjetiti Zagreb, gdje će se Čović sastati s Josipovićem, Kosor i Bebićem”, kazao je Čavara.

Također, osvrnuo se i na izjavu Komšića koji je Josipoviću kazao kako Čović sigurno neće biti mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

“Izjave gospodina Komšića dane u Zagrebu su sasvim u njegovu stilu. Čović je s HDZ-om BiH osvojio 60 posto glasova hrvatskoga biračkog tijela u BiH, što Komšić nikada neće uraditi, jer to nije ni zaslužio. Komšić se nije sjetio kazati kako on nije legitimni predstavnik hrvatskoga naroda u BiH te da koristi manjkavosti Ustava i izbornoga zakona naše zemlje. Na njegovom mjestu bi se svaki normalan čovjek stidio”, izjavio je Čavara, te dodao kako će Čović vjerojatno upoznati službeni Zagreb s načinom na koji je Komšić izabran u Predsjedništvo BiH.

“Vjerojanto će i o tomu biti riječi, iako je način Komšićeva izbora ovoga puta svima sasvim jasan. Zloupotrebom Ustava BiH se ruše temelji naše zemlje. Hrvatski narod je svoj suverentitet prenio na BiH kao državu ravnopravnih naroda. Kako BiH nije država ravnopravnih naroda, što slučaj Komšić zorno dokazuje, mi moramo tražiti izlaz iz takvog stanja”, poručuje Čavara.

Govoreći o izvjesnom formiranju koalicije SDP-a, SDA te HDZ-a 1990 i HSP-a BiH na razinama FBiH i BiH, Čavara je izjavio kako je to još jedan presedan u političkom životu naše zemlje.

“Imamo apsurd da krajnje lijeva stranka, poput SDP-a stvara koalicije na razini FbiH i BiH s krajnje desnom strankom (HSP BiH), koja je uzgred i gubitnička. To je samo još jedan dokaz kako se želi zamagliti pogled javnosti i kako se ponovno želi prevariti hrvatski narod i to preko gubitnika, u ovom slučaju HSP-a. HDZ BiH je otvorena za razgovore o koaliranju sa svim strankama koje su ostvarile dobar izborni rezultat. Razgovarat ćemo sa svima ukoliko se trenutna politička situacija u BiH dodatno ne zakomplicira novim negativnim izjavama i ponašanjem”, rekao je.

No, “Oslobođenje” piše kako neslužbeno doznaje da Čovićeva priča o trećem entitetu nema za cilj stvaranje famozne federalne jedinice s hrvatskom većinom, nego stvaranje pritiska upravo na čelnike HDZ-a 1990 i HSP-a BiH Božu Ljubića i Zvonku Jurišića kako na višim razinama vlasti ne bi stupili u koaliciju s SDA i SDP-om.

Naime, Čović će, tvrdi izvor “Oslobođanja” blizak HDZ-u BiH, pokušati Ljubića i Jurišića, ukoliko pristanu na savez s crveno-zelenom koalicijom, pokušati demonizirati te predstaviti kao ”izdajnike hrvatskih nacionalnih interesa u BiH”.

“Sasvim je jasno kako je u ovakvom odnosu snaga nemoguće išta učiniti na formiranju trećega entiteta. Stoga je neuobičajeno za Čovića, koji je jako pragmatičan političar, da daje tako zapaljive izjave kada je treći entitet u pitanju. Njegova je taktika da javnim insistiranjem na trećem entitetu u hrvatskoj janvosti u BiH stvori dojam kako se samo on bori za hrvatsku jednakopravnost u BiH. Ukoliko Čovićev HDZ ne bi sudjelovao u vlasti na višim razinama, onda bi se stvorila situacija u kojoj bi Ljubić i Jurišić javno bili demonizirani te prikazani kao ‘izdajnici hrvatskoga naroda u BiH’ zbog koaliranja posebno s SDP-om, ali i SDA”, ističe neimenovani izvor, te zaključuje kako je Čović putem svojih medija već počeo tu kampanju.

Izvor: Bitno.ba